5 reguli de baza atunci cand cumparam si folosim oua - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 reguli de baza atunci cand cumparam si folosim oua

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » 5 reguli de baza atunci cand cumparam si folosim oua
Cum sa vopsesti ouale natural
Credit foto: Imagine de Wokandapix de la Pixabay

Ouale reprezinta o componenta de baza in alimentatia noastra de zi cu zi. Sigur, nu le consumam zilnic in stare bruta, dar le mancam cu siguranta de mai multe ori pe saptamana, sub o forma sau alta.

Pe langa faptul ca sunt o foarte importanta sursa de proteina, ouale contin si cantitati importante de grasimi bogate in lecitina, colesterol, fosfor si acizi grasi esentiali (acizi de care organismul uman are nevoie, dar nu-i poate produce, asa ca si-i ia din alimentatie).

Albusul de ou contine vitamina B, apa, intr-un procent destul de mare (aproximativ 80%), iar restul este proteina. Cu toate ca vorbim in special despre ouale de gaina, componenta  chimica a oualor de diferite tipuri este aproximativ aceeasi.

De Pasti ouale au un rol foarte important la orice masa ortodoxa. Si, cum ne pregatim de Paste si, deci, de cumparat multe oua, iata cateva reguli de baza care ne pot ajuta sa alegem cele mai bune si proaspete oua si totodata sa le si preparam in cele mai bune conditii:

1. Nu cumparati neaparat oua ecologice

In ultima perioada au existat multe cazuri de toxiinfectii alimentare care au avut drept punct de pornire exact ouale ecologice. Bineinteles ca oul ecologic este superior din punct de vedere calitativ oului nonecologic, insa la noi in tara pretul oului ecologic este destul de mare.

Ca atare, ele stau pe rafturi mult mai mult decat ouale nonecologice. Se poate intampla ca temperatura frigiderelor sa nu fie tocmai constanta si ele sa se altereze relativ usor, dupa o perioada mai mare in raft, pe cand ouale nonecologice se vand mult mai repede.

Te mai poate interesa: 10 curiozitati pe care nu le stiai despre Pasti

2. Cititi cu atentie data expirarii de pe ou, chiar daca este in ambalaj

Se poate intampla ca intr-o cutie de oua cateva sa fi fost inlocuite cu altele, din alte cutii, poate chiar de cumparatorii care au gasit cateva sparte si au vrut sa le schimbe cu altele intacte, din alte cofraje. Ca atare, nu va uitati numai la data de pe cutia de oua, cititi cu atentie si data inscriptionata direct pe oua. Puteti avea surpriza ca ele sa nu corespunda mereu.

3. Nu spargeti ouale in acelasi recipient

Atunci cand vreti sa preparati ceva cu mai multe oua crude, nu le spargeti pe toate in acelasi vas; se poate intampla ca unul sa fie alterat, astfel incat sa trebuiasca sa le aruncati pe toate. Spargeti rand pe rand, cate un ou, intr-o farfuriuta, apoi turnati-le la un loc in castronul in care urmeaza sa preparati ceea ce aveati nevoie.

  4. Oul proaspat nu pluteste

Prospetimea oului este simplu de reperat: Daca oul e proaspat, el cade, greu, la fundul vasului; daca oul, dimpotriva, e vechi, el va pluti la suprafata apei, caz in care, evident, nu-l mai consumati.

Retete de cozonaci. Cum sa faci cel mai gustos si pufos cozonac de Pasti

5. Nu exagerati

Oul este un aliment important, iar medicii recomanda, in general, unei persoane sanatoase, un consum de aproximativ doua – patru oua pe saptamana. Numai ca nu trebuie sa uitam sa calculam si ouale din alte preparate, pe care, de obicei, uitam sa le punem la socoteala: prajituri, salate cu maioneza, cozonaci etc.

Este posibil sa ajungem la un numar mult mai mare de oua, ceea ce ne poate crea probleme destul de serioase din punct de vedere digestiv. Problemele se pot agrava si mai mult daca la masa combinam ouale cu alte surse de proteina, cum ar fi carnea sau produsele lactate. Sistemul digestiv nu va putea face fata unei sarcini atat de dificile, asa ca va reactiona prin indigestii sau alte dereglari ale aparatului digestiv.

Sfaturi utile: consumati intre doua si patru oua pe saptamana, dar incercati sa nu depasiti cu mult aceasta cantitate, intrucat galbenusul de ou creste nivelul colesterolului in organism.

Copiilor cu varsta pana la un an fierbeti-le  10 minute oul, astfel incat sa fie distrusi eventualii germeni. Oul moale se poate da abia dupa varsta de un an. Maioneza preparati-o in casa, e mult mai sigur si sanatos; maionezele din comert, oricat de laudate ar fi, contin aditivi alimentari. Altfel nu pot rezista “proaspete” in borcane  atat de mult timp.

Maioneza preparati-o in casa, e mult mai sigur si sanatos; maionezele din comert, oricat de laudate ar fi, contin aditivi alimentari. Altfel nu pot rezista “proaspete” in borcane  atat de mult timp.

Imagine de Wokandapix de la Pixabay

Data articol: 14/04/2023