Prajituri de Craciun: Cele mai delicioase retete dulci pe care sa le pregatesti de Sarbatori
Prajituri de Craciun: Tort cu piure de castane si pudra de roscove
Prajituri de Craciun: Iata o alta reteta trimisa de Anisoara67: Tort cu piure de castane si pudra de roscove.
Ingrediente Tort cu piure de castane si pudra de roscove
(pentru o forma cu dim. de 22 cm)
blat: 200 g biscuiti fragezi, 150 ml margarina lichida, esenta de rom, o mana de miez de nuca
crema maro: 4 linguri de smantana, 3 linguri de piure de castane, un plic de gelatina (10 g), o lingura praf de roscove
Crema alba: 200 g urda, 3 linguri de smantana, 100 g zahar pudra, 1 plic de geletina
decor: jumatati de biscuiti, miez de nuca si pudra de roscove
Mod de preparare Tort cu piure de castane si pudra de roscove
1. Se macina biscuitii la robot apoi se incorporeaza in ei margarina lichida, miezul de nuca maruntit si esenta. Se amesteca bine apoi se intinde in forma rotunda de tort, se preseaza si niveleaza bine cu o lingura si se da la rece.
Se prepara crema de piure mixand bine piureul de castane cu smantana, praful de roscove si apoi se toarna geletina pe care intai am hidratat-o in 100 ml apa rece si apoi am topito la bain marin. Se toarna deasupra blatului de biscuiti si se da cca 15 minute la rece.
2. Se prepara si cealalta crema mixand bine urda cu smantana si zaharul pudra apoi se adauga gelatina topita in acelasi mod ca mai sus si turnam crema deasupra celeilalte. Se da la rece cca 15 minute apoi se decoreaza cu jumatati de biscuiti si miez intreg de nuca. Se lasa cel putin 2 ore la rece dar ideal ar fi sa se lase toata noapte si apoi se feliaza. Se serveste pudrata cu pudra de roscove.
Pofta buna!
Prajituri de Craciun: Prajitura cu jeleu din dovleac
Iata o alta reteta trimisa de Anisoara67: Prajitura cu jeleu din dovleac.
Ingrediente Prajitura cu jeleu din dovleac
Blat: 5 oua, un praf de sare, 5 linguri de zahar, 5 linguri de faina, 50 ml ulei, o lingurita de coaja rasa de lamaie, 200 g miez de nuca maruntit
Umplutura: 200 g urda, 200 g smantana, 100 g zahar pudra, 200 ml frisca lichida, un pliculet de gelataina (10 g), o mana de cubulete de dovleac fierte in sirop si apoi scurse bine de suc
Jeleul: cam jumatate de dovleac placintar (de cca 1 kg) curat de coaja si seminte si taiat cubulete mici, o cana de zahar, 200 ml vin alb, un praf de scortisoara, un plic de Jelle-tort, transparent
Mod de preparare Prajitura cu jeleu din dovleac
1. Se prepara blatul, mixand bine albusurile cu un praf de sare apoi cu zaharul turnat treptat. Galbenusurile se freaca un pic cu uleiul apoi se incorporeaza in albusul batut tare, se adauga si coaja rasa si faina turnata in ploaie.
Se toarna compozitia in tava in care am pus hartie pentru copt, se presara miezul de nuca deasupra si se da la copt in cuptorul preincalzit, cca.20 minute. Se desprinde aluatul de hartie si se taie in doua bucati egale.
2. Se mixeaza urda cu 2 linguri de smantana la inceput, pana se obtine o crema fina apoi adaugam toata smantana si frisca lichida pe care am mixata inainte cu zaharul pudra. Se amesteca bine totul apoi incorporam gelatina hidratat in 100 ml apa rece si apoi topita la bain marin (nu fiarta!).
3. Se fierbe zaharul cu vinul si scortisoara pana se obtine un sirop usor legat (se fierbe cca. 5 minute, de la primul clocot)
Apoi se adauga cubuletele de dovleac si se fierb cca 10 minute, de la primul clocot, la foc domol. Se da la o parte de pe foc si se strecoara cubuletele de dovlec de sirop apoi se impart in doua parti egale.
4. Se aseaza intr-o tavita mai mica prima jumatate de blat apoi se intinde pe ea, in strat uniform, jumatate din crema pentru umplutura, se presara deasupra, pe toata suprafata, o parte din cubuletele de dovleac scurse de suc, se vine cu cealalta jumatate de blat deasupra, se preseaza usor apoi se intainde restul de crema ramasa si se da la rece, cca 30 de minute.
Se scoate de la frigider, se presara deasupra cremei intarite deja, cubuletele de dovleac ramase apoi turnam jeleul fierbinte preparat din siropul ramas si pliculetul de Jelle -tort, preparat conform instructiunilor de pe plic. Se da la rece cel putin 2 ore, dar ideal ar fi sa stea peste noapte la rece, inainte de a o taia in romburi sau patrate.
Pofta buna!
Prajituri de Craciun: Tort cu crema de iaurt si jeleu de caise
Iata o alta reteta trimisa de Oanapl10: Tort cu crema de iaurt si jeleu de caise.
Ingrediente Tort cu crema de iaurt si jeleu de caise
-Blat: 6 oua, 6 linguri zahar, 6 linguri faina, 2 linguri cacao, 1 varf sare, 1 lingurita praf de copt
-Crema: 1 borcan gem de caise Raureni, 1 borcan compot de caise Raureni, 300 g frisca lichida, 400 g iaurt cu gust de caise, zahar vanilat, 2 pliculete de gelatina
-Jeleu: 300 ml compot de caise, 1 plic de gelatina
-Ornare: 200g frisca lichida
Mod de preparare Tort cu crema de iaurt si jeleu de caise
Se pregateste blatul mixand albusurile cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si in final galbenusurile zdrobite. Se toarna faina cernuta cu praful de copt si cacaua si se amesteca de jos in sus cu o lingura de lemn. Se unge cu un strop de ulei si se tapeteaza cu faina o forma cu margine detasabila, se toarna aluatul si se da la copt cca. 25 de minute. Blatul copt se lasa sa se raceasca, apoi se taie in 2 discuri egale ca grosime.
Se hidrateaza gelatina in 100 ml compot pentru 10 minute, apoi se incalzeste pe baie de aburi si se amesteca usor pana se omogenizeaza.
Se scot samburii caiselor si se curata de pielita apoi se mixeaza.
Pentru crema, se amesteca iaurtul cu caisele mixate si gelatina, iar in final se adauga frisca batuta. Se amesteca pana se omogenizeaza compozitia.
Se asaza inelul pentru tort pe un platou. Se aseaza primul disc din blat (in interiorul inelului), se insiropeaza cu compot de caise, se unge cu gem de caise, se toarna jumatate din crema de iaurt, apoi se aseaza al doilea blat insiropat, presand usor cu mana. Se toarna restul de crema si se introduce platoul la frigider pentru o ora sa se intareasca crema.
Pentru jeleu, se hidrateaza gelatina in 100 ml compot pentru 10 minute si se procedeaza ca in descrierea de mai sus. Dupa ce s-a racit putin se adauga peste compotul ramas, se amesteca usor si apoi se toarna usor peste crema de iaurt. Se introduce tortul la frigider pentru o ora.
Inainte de a desface inelul se trece cu grija de jur imprejur cu un cutit pentru a dezlipi marginile.
Prajituri de Craciun: Tort cu mure și cremă de brânză
Iata o alta reteta trimisa de Oanapl10: Tort cu mure și cremă de brânză
Ingrediente Tort cu mure și cremă de brânză
Blat: 5 ouă mari, 315 gr făină, 250 gr unt la temperatura camerei, 300 gr zahar, 8 linguri lapte, coaja rasă de la o lămâie mare, zeama de la o lămâie,1 lingură extract de vanilie, 1 linguriță praf de copt
Mousse de brânză și ciocolată albă: 500 gr brânză de vaci, 200 ml frișcă lichidă, 10 gr gelatină, 100 gr ciocolată albă, 200 gr mure
Mousse de mure: 250 gr frișcă, 600 gr mure proaspătă sau congelată, 4 linguri zahăr (sau dupa gust), 10 gr gelatină, 2 linguri zahăr pudră
Jeleu de mure: oprești o ceașcă de piure de mure de la mousseul de mure, 1 lingură gelatină
În plus: 50 ml frișcă pentru acoperit tortul, 1 lingură zahăr
Mod de preparare Tort cu mure și cremă de brânză
Blat: Într-un castron înalt mixezi întâi untul până când devine omogen, adaugi 150 gr zahăr și freci până la încorporare. Separi ouăle și adaugi cele 5 galbenușuri, pe rând, în untul frecat cu zahăr. Pui laptele și iar mixezi până când zahărul s-a topit iar aluatul capătă o consistență pufoasă și albicioasă.
Adaugi apoi vanilia, coaja de lămâie și zeama de lămâie și amesteci până la încorporare. Cerni făina în care pui și praful de copt și sarea, și o adaugi in aluat treptat. Separat bați albușurile spumă tare cu un praf de sare apoi adaugi 150 gr zahăr și mixezi până când zahărul s-a topit complet. Le adaugi în aluat, la final, amestecând cu o lingură de lemn, de jos în sus. Încălzești cuptorul la 160 de grade C, ungi o formă rotundă cu ulei și tapetezi cu făină și torni toată compoziția. Lași la copt cca 60 – 70 de minute. Când trece testul cu scobitoarea este gata. Lași la răcit blatul.
Mousse-ul de brânză și ciocolată albă:
Pui gelatina la hidratat in apă rece (cât să o acopere cu 2 degete) cca 10 min și când a inghițit toată apa, o dizolvi pe baie de aburi sau la microunde 25 de secunde.
Într-o crăticioară de inox, pui frișca lichidă și o înfierbânți la foc mic. Când este fierbinte (nu trebuie sa fiarbă), adaugi ciocolata albă ruptă bucăti și o lași să se odihnească un minut, apoi, cu ajutorul unui tel, amesteci bine ciocolata până când se omogenizează cu frișca.
O lași să se răcească (în congelator 30 de minute) sau în frigider, apoi o mixezi cu mixerul până devine pufoasă și se intărește ca frișca.
Într-un vas mixezi brânza pana devine cremoasă apoi adaugi gelatina hidratată și dizolvată, omogenizezi bine, apoi adaugi mixul de ciocolata albă și frișca. La final pui murea pe care o încorporezi ușor cu o paletă în compoziție.
Pui un blat într-o formă cu inel detașabil apoi pui mousse-ul de brânză și ciocolată albă și nivelezi bine cu o spatulă. Pe margini va rămâne puțin spatiu (între blat și pereții formei), așa că incearcă să umpli și acel spațiu cu mousse.
Peste mousse-ul de brânză pui și cel de-al doilea blat apoi te apuci de mousse-ul de mure.
Pentru mousse-ul de mure pui murea împreună cu zahărul într-o crăticioară la foc mic și o fierbi până când se dizolvă zahărul.
O tragi de pe foc și pui toată compoziția rezultată într-o sită fină ca să separi pulpa de semințe. Freci cu lingura până când strecori aproape toata pulpa. Hidratezi gelatina in apă călduță, cât să o acopere cu 2 degete. După 10 minute o încălzești 25 de secunde la microude ca să se dizolve bine.
Mixezi frișca 1 minut la viteză mică, apoi adaugi 2 linguri de zahăr pudră și mixezi până se întărește.
Adaugi în frișcă circa 2/3 din pulpa de mure și gelatina dizolvată, restul de pulpă (aprox. o ceașcă) o oprești pentru jeleul de deasupra. Omogenizezi cu mixerul și torni mousse-ul deasupra celui de-al doilea blat.
Bagi la frigider tortul până se întărește mousse-ul de mure ( aprox. 40 de minute) apoi poți să torni deasupra jeleul de mure rămas.
Jeleu de mure:
Pulpa de mure rămasă o amesteci cu gelatina dizolvată (procedeu explicat mai sus) apoi torni jeleul peste tort și nivelezi frumos.
Lași tortul să se închege bine, măcar 3 ore, apoi îl poți scoate din cercul detașabil și îl poți orna după preferință.
Marginile tortului le acoperi cu frișca bătută tare iar pe deasupra poți orna cu mure proaspătă.
Prajituri de Craciun: Prajitura cu castane si nuci
Iata o alta reteta trimisade Anisoara67: Prajitura cu castane si nuci.
Ingrediente Prajitura cu castane si nuci
Blat: 5 oua, 5 linguri de zahar, 5 linguri de faina, 150 ml margarina lichida Unirea, un praf de sare.
Blat nuci: 200 g zahar, 50 ml apa, 150 g miez de nuca maruntit, un ou, 50 g margarina lichida Unirea.
Crema: 200 ml frisca lichida, 200 g piure de castane, 3 lingurite de pudra de roscove, un plic de gelatina (10 g)
Decor: frisca, pudra de roscove si miez de nuca.
Mod de preparare Prajitura cu castane si nuci
1. Se prepara blatul alb, mixand albusurile cu un praf de sare apoi cu zaharul, pana se intaresc. Galbenusurile se mixeaza cu margarina lichida apoi se incorporeaza in albusurile batute. Se incorporeaza si faina si se da la copt in tava tapetata cu hartie pentru copt, cca 20 min, la foc -potrivit. Se desprinde blatul de pe hartie si se taie in 2 jumatati egale.
2. Se prepara crema mixand frisca lichida pana se intareste apoi se amesteca cu piureul de castane in care am adaugat pudra de roscove. Se adauga si gelatina hidratata in 100 ml apa rece si apoi topita la bain marin.
Se asaza in tava mai mica prima jumatate de blat, turnam crema, se asaza deasupra a 2-a jumatate de blat, se preseaza usor si se da la rece cateva minute.
3. Se prepara blatul din nuca dand in cateva clocote apa cu zaharul pana se formeaza un sirop gros, cafeniu apoi adaugam si miezul de nuca si amestecam bine. Dam craticioara de pe foc si adaugam oul batut, amestecand continuu si la fel adaugam si margarina lichida Unirea, amestecam continuu pana la o omogenizare perfecta.
Se scoate tava din frigider, turnam deasupra caramelul de nuci fierbinte si nivelam cu o spatula. Se da la frigider cel putin 2 ore. Se taie in forma dorita si se decoreaza cu frisca, praf de roscove si miez de nuca.
Alte mii de retete delicioase gasiti aici.
Imagine de skeeze de la Pixabay
Aceste DOUĂ ZODII respiră UȘURATE după ULTIMA SuperLună plină până în octombrie 2025
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025