Grăsimile sunt nutrienți esențiali în desfășurarea funcțiilor organismului uman, la fel de importanți ca proteinele și glucidele. Grăsimea formează la propriu structurile sistemului nervos, grăsimile sunt precursori hormonali, intră în alcătuirea fiecărei membrane celulare și îi reglează acesteia activitatea. Viața fără grăsimi nu este posibilă.
Avocado este un fruct bogat în grăsimi sănătoase, care stimulează metabolismul, menține energia în corp și favorizează arderea grăsimilor care nu sunt benefice organismului.
Uleiul de cocos este bogat în grăsimi saturate, iar datorită conținutului ridicat de acid lauric are un efect extraordinar asupra organismului și ajută foarte mult în dietele de slăbit.
Nucile reprezintă o sursă foarte bună de Omega 3, acizi grași esențiali care înhibă dezvoltarea celulelor adipoase.
Peștele gras (macroul, heringul, sardinele, somonul, tonul) reprezintă o altă sursă excelentă de Omega 3, care nu lasă celulele adipoase să se mărească. În plus, chiar dacă este o sursă de proteine grasă, conține destul de puține calorii.
Produsele lactate conțin acizi linoleici conjugați, grăsimi care reduc stocarea grăsimilor și favorizează arderea acestora. De asemenea, lactatele sunt și surse de calciu, un mineral care limitează, la rândul său, asimilarea grăsimilor.
Semințele de in, uleiul de rapiță presat la rece, uleiul de in, uleiul și semințele de cânepă sunt alte alimente naturale care pot fi incluse în categoria celor cu grăsimi bune pentru organism.