Friptura de miel la cuptor. 6 retete nelipsite de pe mesele de Pasti
Coasta de miel umpluta cu ficatei si ciuperci
Ingrediente Coasta de miel umpluta cu ficatei si ciuperci
O parte coasta de miel, 500 g ficatei de pui, 500 g ciuperci proaspete, o legatura de ceapa verde, o legatura de usturoi verde, o legatura de marar si una de patrunjel verde, 2 morcovi fierti, 3 oua fierte tari, condimente pentru friptura miel, piper, un praf de sare, 75 ml ulei de masline, 250 ml vin alb sec, 2 oua crude, cateva cuisoare.
Mod de preparare Coasta de miel umpluta cu ficatei si ciuperci
Ficateii de pui se spala in apa rece, se scurg bine, apoi se maruntesc cu un cutit si se pun la prajit in putin ulei de masline (se lasa atat cat sa-si schimbe culoarea), se condimenteaza si se lasa putin la racit. Alaturi, in alta tigaie, se calesc in putin ulei ciupercile curatate si taiate in bucati mici impreuna cu ceapa si usturoiul verde curatate si taiate marunt, potrivite de sare si condimente.
Ficateii se amesteca cu ciupercile si verdeata calita, cu verdeata tocata fin, cu ouale crude.
Se condimenteaza si se sareaza dupa gust coasta de miel dupa ce am taiat un buzunar de-a lungul oaselor (cu un cutit bine ascutit), dar cu atentie sa nu ciupim pielea de deasupra si, bineinteles, marginea de jur imprejur a costitei, bagand in mijlocul umpluturii morcovul si ouale fierte. Completam cu umplutura apoi coasem buzunarul cu ata de bucatarie.
Costita se unge cu ulei de masline, se ,,maseaza ” cu condimente de friptura de miel, in partea mai carnoasa (marginea unde se prinde cu ata) se infig cateva cuisoare, apoi se pune in tava ,se stropeste cu ulei de masline, cu paharul de vin alb si se da la rece cateva ore (3-4 ore). Daca ramane umplutura, cu ea se pot umple cateva ciuperci mari care se vor aseza pe langa coasta, in tava.
Se da la cuptor sa se rumenesca, udand din cand in cand costita cu zeama din tavita.
Dupa ce s-a rumenit frumos, se scoate tava, se lasa sa se raceasca putin, apoi se taie pe lungul coastelor, in bucati potrivite. Se asaza pe platoul de servit, decorate dupa preferinta.
Pofta buna!
Friptura de miel in sos barbeque cu garnitura de cartofi natur
Ingrediente Friptura de miel in sos barbeque cu garnitura de cartofi natur
Friptura
4 bc. de antricot de miel (sau de vita, dupa preferinta)
ulei de floarea-soarelui, pentru prajit
1 lingura sos Worcestershire
3 linguri sos barbeque smoked
2 linguri sos barbeque( honey sauce)
6-8 boabe piper negru
2 linguri otet
sare
piper
5-6 catei usturoi
1 lingura vegeta
apa
Cartofi natur
4-5 cartofi (pot fi si noi)
2 linguri ulei masline
o lingura unt
sare
piper(facultativ)
marar verde
Mod de preparare Friptura de miel in sos barbeque cu garnitura de cartofi natur
Cum sa ne alegem bucata potrivita pentru a obtine o friptura gustoasa
si frageda?
Ce trebuie sa observam inainte de a cumpara carnea pentru friptura.
Nervurile sunt vinisoarele de grasime care inconjoara fibrele musculare si dau carnii un aspect marmorat. In timpul gatitului, nervurile se topesc si dau suculenta, fragezime si gust deosebit de aromat carnii.
Antricotul este in general, frumos marmorat, in timp ce vrabioarele sunt
acoperite de un strat de grasime galben-pal.
Culoarea trebuie sa fie un rosu-inchis, asta indicand faptul ca fibrele s-au detensionat si carnea s-a fragezit.
Eu am ales 4 bucati mari si nu prea groase pe care le-am lasat in frigider cateva ore stropite cu lamaie, putin otet, sare si piper, asta ca sa fiu sigura ca friptura va iesi frageda si suculenta.
Punem bucatile de antricot intr-o tigaie de teflon cu peretii mai inalti in care am pus ulei de floarea soarelui. Lasam sa se prajeasca pe ambele parti cate 5 -7 minute, dupa care adaugam un pahar de apa, vegeta, usturoiul taiat rondele, sare si piper dupa gust.
Lasam sa fiarba pana scade toata apa, dar intre timp intoarcem bucatile de antricot pe ambele parti ca sa se gateasca. Dupa ce a scazut apa, vom mai lasa 10 minute si le scoatem pe un platou. Pentru a obtine sosul, se adauga uleiul ramas într-o tigaie cele 3
sosuri amintite la ingrediente, otetul si jumatate de pahar de apa. Le lasam sa fiarba putin, dupa care le dam la blender pentru a obtine un sos fin si omogen, apoi il repunem in tigaie, adaugam boabele de piper si mai lasam 5 minute sa fiarba.
Daca doriti puteti pune friptura in tigaie in sos, sau puteti servi sosul separat alaturi de friptura.
Pentru ca noua ne place friptura in sos, am pus-o din nou in tigaie si am mai lasat-o inca 7 min la foc mic pentru a capata o aroma placuta de la sos.
Desigur am servit cu cartofi natur, o salata de cruditati si muraturi.
Si acum sa trecem la prepararea cartofilor.
Daca cartofii sunt noi si mici se spala cu un burete de sarma apoi se taie in 2 sau 4 bucati, asta depinde de marime.
Daca nu sunt noi, se curata de coaja si se taie cuburi. Se pun la fiert in apa cu sare, la foc mediu aprox. 25 minute, inainte de a stinge focul sa-i testati sa fie fierti, dar sa nu fie moi. Ii scoateti si-i puneti la scurs, dupa care de fierbinti se pun intr-un bol, se presara sare si piper dupa gust. Apoi se toarna uleiul si se pun rondelele de unt deasupra. Cartofii fiind inca firbinti untul se va topi imdediat, agitam bolul, astfel incat cartofii sa se acopere in intregime de untul
topit. Mararul spalat si tocat se va presara peste bol si din nou agitam bolul.
Nu invartiti in cartofi ca se sfarama.
Untul si mararul vor da cartofilor un gust si o aroma deosebit de placuta.
Acum putem servi friptura, totul este pregatit. A iesit o friptura minunata, frageda si suculenta..!
Pofta buna..!
Photo by Chevanon Photography from Pexels
Citeste continuarea: 1 2