Cand vine vorba despre consumul de lapte, exista o multime de argumente pro si contra. Medicii si nutritionistii se contrazic deseori, incat pana, la urma, decizia apartine consumatorului. Iata 10 argumente pro si contra aduse specialisti, in eterna controversa pe tema laptelui:
Argumente pro lapte
1. “Laptele contine foarte multi nutrienti necesari pentru o dezvoltare armonioasa: grasimi, carbohidrati, proteine, vitamine si minerale (mai putin fier). Este adevarat ca aceste elemente pot fi luate si din alte fructe si legume, insa – la copii mai ales – este mult mai probabil ca acestia sa bea lapte decat sa-i convingi sa manance o anumita leguma”, dr. Bill Sears, profesor asociat la catedra de pediatrie din cadrul University of California Irvine.
2. “Barbatii care consuma mult lapte au un risc redus de a dezvolta probleme cu circulatia sangelui de la si spre inima, precum si un risc redus de a dezvolta boli cardiovasculare. Perceptia de astazi ca laptele nu este sanatos ar trebui schimbata”, spune dr. Peter Elwood, profesor de epidemiologie la Universitatea din Cardiff, autorul studiului “Consumul de lapte, infarctul si alte riscuri cardiace”, realizat pe barbati in varsta.
3. “Studiile de specialitate releva faptul ca un nivel ridicat de vitamina D poate scadea riscul de a dezvolta cancer. Alegand alimentele imbunatatite cu vitamina D, asa cum este laptele, de exemplu, iti poti imbunatati nivelul de vitamina D din organism si astfel sa reduci riscul potential de cancer”, dr. Joan Lappe, directorul Centrului de studii clinice si pediatrice din cadrul Universitatii Creighton University.
4. “Mai multe studii indica faptul ca un nivel ridicat de calciu in alimentatie – in special prin aportul produselor lactate – poate contribui la scaderea in greutate si la reducerea grasimii corpolare (in special a grasimii de pe abdomen). Mai mult, s-a constatat ca produsele lactate sunt mult mai eficiente la scaderea in greutate decat suplimentele alimentare cu calciu. Combinatia de proteine si calciu din produsele lactate imbunatateste rata metabolismului si capacitatea organismului de a arde grasimile, in special cele de pe abdomen”, Dairy Council of California.
Citeste si: De ce e bine sa bei lapte. Beneficii ale laptelui pentru sanatate si frumusete
Argumente contra lapte
1. “Era o vreme cand laptele era considerat foarte bun, insa ultimele cercetari ne forteaza sa ne schimbam optica. Produsele lactate contribuie la cresterea unui numar surprinzator de boli. Printre ele, reduce abilitatea organismului (in special la copii) de a asimila fierul, iar la copiii mici poate cauza sangerari in tractul digestiv. Daca la acestea se adauga si faptul ca laptele nu are fier, creste riscul scaderii nivelului de fier din organism”, dr. Benjamin Spock, medic pediatru, autorul cartii “Alimentatie sanatoasa pentru copii”.
2. “Mai multe studii publicate recent releva o legatura directa intre consumul de lapte si rata deceselor din cauza bolilor coronariene. In tarile in care consumul de lapte este redus, exista o rata mica de mortalitate din cauza bolilor coronaniere. In schimb, in tarile unde este incurajat consumul de lapte (Portugalia, de exemplu), rata deceselor este foarte mare”, Margaret Moss, director al Clinicii de nutritie si alergie din Manchester, UK.
3. “Un motiv pentru care laptele contribuie la cresterea riscului de cancer este factorul IGF-1. Laptele contine IGF-1 pentru ca el este facut sa ajute la cresterea viteilor. Insa odata cu dezvoltarea celulelor normale din organismul uman, un nivel ridicat de IGF-1 contribuie, totusi, si la stimularea dezvoltarii celulelor canceroase”, Alison Stewart, editor la Consumer Health Journal.
4. “Aproximativ jumatate dintre femeile americane stiu ca produsele lactate stimuleaza scaderea in greutate. Insa niciun studiu nu a adus o evidenta concreta a celor sustinute de reprezentantii industriei producatoare de lactate”, David Schardt, nutritionist la Centrul pentru stiinta in folosul publicului, din SUA.
Argumente pro si contra pasteurizare
PRO: “Desi unii oameni pretind ca laptele crud este mai sanatos si este bogat in elemente nutrionale, totusi, cercetatorii si autoritatile recomanda sa nu contumati lapte crud. Acesta poate contine mai multe microorganisme daunatoare si chiar fatale omului – campylobacter, escherichia, listeria, salmonela, yersinia si brucela. Pasteurizarea distruge aceste microorganisme si face laptele mai sigur pentru consum”, Washington Dairy ProductsCommission.
CONTRA “Este adevarat ca exista riscul imbolnavirii in cazul in care consumi lapte contaminat, insa acest lucru se poate intampla cu orice alt aliment. Nu este insa corecta etichetarea laptelui crud ca fiind in totalitate nesanatos, pentru ca riscul este destul de mic si comparativ cu al celorlalte alimente. Laptele crud este o sursa uimitoare de nutrienti benefici organismului, inclusiv bacterii precum lactobacillus acidophilus, vitamine si enzime, si calciu. Oameni care au fost ani de-a randul alergici la laptele pasteurizat, pot tolera foarte bine laptele crud”, Joseph Mercola, doctor osteopat.
Citeste si: Dieta cu banane si lapte. Slabesti 1 kg pe zi fara sa resimti senzatia de foame
In concluzie, controversele pe plan international dintre specialisti de renume pe tema consumului de lapte exista si vor continua.
Ce este de retinut este sa evitam excesele. Un pahar de lapte periodic nu dauneaza, insa o cantitate mare zilnic – consumata cu gandul ca aduci in corp mult calciu benefic pentru oase – poate sa nu fie mereu o idee buna pentru ca laptele vine „la pachet” si cu substante grase si cu crearea unui mediu intern in corp, acid, care favorizeaza cultura si cresterea bacteriilor. Calciul pe care laptele il ofera poate fi procurat in cantitati mai mari din seminte de susan, din patrunjel, din citrice. Insa, pentru o alimentatie diversificata, este bine sa cunoastem si punctele de vedere pro si cele contra si sa actioneze fiecare in cunostinta de cauza, alegand ce e mai bine pentru sine si familia sa.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?