“E clar ca nu mai mancam ca bunicii nostri!”. Sfaturi de la Serban Damian pentru o alimentatie sanatoasa - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

“E clar ca nu mai mancam ca bunicii nostri!”. Sfaturi de la Serban Damian pentru o alimentatie sanatoasa

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » “E clar ca nu mai mancam ca bunicii nostri!”. Sfaturi de la Serban Damian pentru o alimentatie sanatoasa
cea mai sanatoasa

Dr. Serban Damian, specialist in nutritie ne ofera cateva sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa, intr-un interviu in exclusivitate pentru Sfatulparintilor.ro

 

 

 doctor-serban-damian

foto: Superfit.ro

 

 

– Intr-o era a internetului plina de informatii care mai de care, unele contradictorii, ce trebuie sa stie o mama despre alimentatia sanatoasa a copilului sau?

Exista o serie de principii simple, care se bazeaza in egala masura pe dovezi stiintifice, dar si pe bun-simt si traditie. In fond, mamele isi hranesc copiii dintotdeauna, nu e nevoie sa ai un doctorat ca sa faci acest lucru. Pe de alta parte, in secolul 21, o mama interesata de sanatatea copilului va trebui sa se informeze din surse sigure, asa cum sunt cartile de nutritie pediatrica, site-urile institutiilor, cursurile de nursing. Exista un ritm al introducerii primelor alimente, exista recomandari privind cantitatile, precum si modul de preparare.

 

 

– Exista controverse inclusiv la capitolul “fructe si legume mancate” vs “fructe si legume baute”. Cum e mai bine? Le mancam sau facem sucuri, smoothie-uri?

La varste mici, prima modalitate de introducere a fructelor si legumelor este sub forma de suc sau mousse. Ulterior, cand copilul poate sa manance fructele si legumele intregi, acestea tind sa predomine in alimentatia lui, ceea ce este in fond un lucru bun, pentru ca in acest fel copilul va beneficia de toate calitatile nutritive ale acestora.

 

 

– Care este cel mai bun raport intre fructe/legume mancate si “baute” pentru a fi sanatosi?

Trebuie sa retinem ca sucurile si mousse-urile sunt recomandate si binevenite in alimentatia copilului, putand sa inlocuiasca 1-2 mese de fructe si legume. Acestea pastreaza o buna parte din calitatile alimentelor si pot fi mai atractive pentru copii, la toate varstele.

 

 

– Cu o atata varietate de produse pe piata, cum facem diferentierea intre cele sanatoase si cele mai putin sanatoase, chiar nocive?

In principiu, un produs pe care este scris 100% suc de fructe/legume trebuie sa respecte legislatia europeana, ceea ce inseamna ca in acea cutie trebuie sa gasim doar suc de fructe/legume, fara zahar adaugat, fara aditivi, fara coloranti etc. Acesta este un produs cu adevarat sanatos.

 

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 07/04/2017