De ce poftesc vegetarienii la carne? Afla raspunsul nutritionistilor
Potrivit expertilor raspunsul este pozitiv.
„Corpurile noastre au dezvoltat o relatie de lucru cu bacteriile din sistemul intestinal, iar acele bacterii pot influenta produsele dupa care tanjim”, spune Michael Schmidt, profesor si vicepresedinte al departamentului de microbiologie si imunologie la Medical University of South Carolina. El a citat un studiu recent publicat in jurnalul BioEssays, in care s-a descoperit ca bacteriile din intestine semnaleaza creierului ca avem nevoie de ciocolata pentru a prolifera si a teoretizat ca la fel s-ar putea intampla si in cazul carnii. (Schmidt este sigur ca in curand vor aparea studii care sa sustina ori sa demonteze aceasta teorie). Spre exemplu daca organismul tau are nevoie de fier atunci bacteriile dominante din intestine au nevoie de el pentru a supravietui s-ar putea ca tu sa simti ca ai pofta de carne rosie.
Vrei sa stii mai multe despre tine? Alege un simbol si afla ce fel de om esti
Schmidt subliniaza ca este posibil sa fii sanatos la nivel celular si daca esti vegan ori vegetarian.
„Corpul uman si bacteriile din el au fost optimizate sa consume orice le oferim noi”, a declarat el pentru Yahoo Health. In acelasi timp, el observa ca vegetarienii si veganii care nu se simt sanatosi ori simt nevoia de carne inseamna ca nu primesc nutrientii de care au nevoie si ar putea sa chiar sa devina subnutriti.
Si nutritionistul Beth Warren este de acord. Vegetarienii si veganii sunt supusi riscului de deficienta in vitamina B12 (care, in general, se gaseste in proteina animala) si proteina daca dieta lor nu este echilibrata, a sustinut ea pentru Yahoo Health. B12 este cruciala intrucat deficienta in aceasta vitamina poate avea impact asupra functionarii sistemului imunitar si chiar poate cauza anemia – o scadere a numarului de celule rosii care furnizeaza oxigen tesuturilor organismului. De asemenea, Warren a scos in evidenta ca oboseala si, in general, sentimentul de slabiciune poate aparea la vegani si vegetarieni daca nu au suficient fier in dietele lor.
In acelasi timp, Warren scoate in evidenta beneficiile diete bazate pe legume si fructe: furnizeaza o multime de nutrienti precum proteinele, fibrele, antioxidantii, vitaminele si mineralele care lucreaza foarte bine impreuna.
Cheia pentru vegani si vegetarieni este sa fie perfect constienti de ceea ce mananca si sa se asigure ca isi primesc cele mai importante vitamine si minerale dintr-o varietate de surse din plante. De asemenea, ea recomanda suplimente de vitamina B12 pentru cei care nu consuma deloc carne.
Chiar daca este dificil de mentinut un regim bazat exclusiv pe legume si fructe, acesta are o multine de beneficii: potrivit unui studiu realizat la Loma Linda University in California cu cat oamenii consuma mai multe plante si mai putina carne cu atat scade riscul de a dezvolta boli ale inimii, diabet ori atac cerebral. De asemene, National Institutes of Health din SUA a publicat in 2012 un studiu care scoate in evidenta beneficiile asociate unei diete sarace in grasimi, dar bogata in fibre si nutrienti specifica regimului vegetarian.
Expertii sustin ca nu este nimic gresit daca consumi carne cu moderatie, dar, totodata, nu este nimic gresit daca esti vegetarian ori vegan – daca organismul iti permite.
„Atat timp cat se apeleaza la suplimente adecvate, iar oamenii consuma diferite tipuri de legume, in cantitatile potrivite ei nu au nevoie de carne”, spune Warren.
Sursa: Yahoo.com
Imagine de Rohtopia de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?