De ce nutriția este individuala si cum să mănânci pentru corpul tău unic
Lumea modernă este inundată de o cantitate copleșitoare de sfaturi nutriționale. În zilele noastre, sugestii despre ceea ce ar trebui și ce nu ar trebui să mâncăm vin din toate părțile: prieteni, familie, colegi de muncă, rețele sociale etc. Această multitudine de informații duce adesea la o perspectivă îngustă asupra nutriției, mulți cred că există o singură dietă optimă care funcționează pentru toată lumea.
Filosofia mea este mai puțin rigidă. Recunosc că nevoile de nutriție se schimbă în funcție de nevoile, obiectivele și stilul de viață unic ale unui individ. Iată cei trei factori de care trebuie să luați în considerare atunci când iti cauti dieta optimă:
1. Bio-individualitate
Ființele umane sunt toate unice, cu diferențe în biochimie, genetică și starea de sănătate. De aceea este importantă o abordare personalizată a nutriției, bazată pe bio-individualitate.
Desigur, există anumite principii alimentare care vor aduce beneficii aproape tuturor, cum ar fi evitarea zahărului rafinat, limitarea uleiurilor din semințe și consumul adecvat de proteine, grăsimi de calitate și micronutrienți esențiali. Totuși, în afara acestor ghiduri nutriționale, constatăm că răspunsurile individuale la diferitele modele de alimentație pot varia foarte mult.
De exemplu, am văzut că stilul keto duce la o scădere incredibilă în greutate la o persoană, în timp ce nu produce nicio schimbare în greutate la altul. Am văzut că unii indivizi răspund bine la o dietă pe bază de plante, în timp ce alții simt că vor să se răstoarne și să moară în timp ce mănâncă vegetarian. Am văzut chiar și răspunsuri drastic diferite ale glicemiei de la o persoană la alta după ce au mâncat aceeași mâncare.
Există mai multe motive pentru această variație a răspunsurilor
Una dintre cele mai mari fiind genetica noastră. Genetica noastră poate juca un rol în lucruri precum modul în care răspundem la o dietă bogată în grăsimi, cât de sensibili suntem la substanțele chimice de apărare a plantelor și chiar dacă putem accesa sau nu în mod adecvat anumite substanțe nutritive care se găsesc în alimentele pe care le consumăm.
Starea ta actuală de sănătate joacă, de asemenea, un rol important în nevoile tale nutriționale. Dacă ești rezistent la insulină, de exemplu, vei avea un răspuns extrem de diferit al glicemiei la un cartof dulce decât cineva care este sensibil la insulină. Extrapolat și mai mult, dacă esti nesănătos din punct de vedere metabolic, vei răspunde probabil mult mai bine la o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați sau keto decât la o dietă pe bază de carbohidrați, deoarece corpul tau nu va fi la fel de eficient în metabolizarea carbohidraților.
Pe scurt, dacă scopul este să iti optimizezi dieta, atunci este o idee bună să iti adaptezi planul de nutriție la structura genetică unică și la starea actuală a sănătății.
GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa
2. Obiective personale
Obiectivele tale personale vor influența și dieta ta ideală. Adesea, sărim pe un model de mâncare pentru că este la modă sau am auzit pe cineva pe care-l respectăm vorbind despre cât de grozav a funcționat pentru ei. Dacă facem acest lucru fără să ne luăm timp să evaluăm dacă rezultatul dietei este de fapt ceea ce căutăm, se poate contracara.
Dacă scopul tău principal este de a îmbunătăți performanța cognitivă, de exemplu, o dietă orientată spre pierderea în greutate poate să nu fie cea mai bună abordare. Dacă scopul tău este să-ți ții glicemia sub control, o dietă pentru creșterea mușchilor cu exces de calorii și frecvență mare a meselor nu te va apropia de obiectivele tale.
De multe ori, desigur, avem mai mult de un obiectiv.
Și asta e în regulă! Este cu atât mai mult un motiv pentru care nu trebuie să ne înscriem în întregime la un anumit tipar de alimentație. Mă voi folosi pe mine ca exemplu. Am descoperit că o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați este cea mai bună abordare pentru a-mi menține greutatea stabilă si in același timp, pentru a-mi ridica starea de spirit, energia și funcția creierului. Toate aceste rezultate sunt importante pentru mine. Totuși, am și dorința de a performa la un nivel înalt atunci când joc baschet și am constatat că consumul unor carbohidrați înainte de a juca mă ajută să ating acest obiectiv.
Dacă ar fi să aleg o dieta stricta, nu mi-aș îndeplini toate obiectivele. Deci, în schimb, adopt o abordare modificată care se concentrează pe consumul de carbohidrați din alimente integrale în timpul antrenamentelor, menținând în același timp aportul de carbohidrați scăzut în restul zilei. Această mică modificare a planului meu de nutriție mi-a permis să rămân pe calea îndeplinirii tuturor obiectivelor mele de sănătate.
GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa
3. Stilul de viață/preferințe
În cele din urmă, stilul tău de viață și preferințele personale vor influența inevitabil și planul tău de nutriție.
Doar pentru că un tipar de alimentație are o mulțime de știință în spate, nu înseamnă că se va potrivi în rutina ta. Postul este un exemplu grozav. Postul poate fi un instrument eficient pentru pierderea în greutate, deoarece induce un deficit caloric (printre alte beneficii). Cu toate acestea, există multe alte moduri de a induce un deficit de calorii, cum ar fi numărarea caloriilor. Dacă scopul tău este pierderea în greutate, abordarea pe care o alegi ar trebui să se bazeze pe stilul tău de viață. După cum a întrebat Andrew Huberman, Ph.D. într-un podcast recent, „Prefer să mănânci o jumătate de brioșă la micul dejun sau să sări peste micul dejun?” Nu există neapărat un răspuns corect sau greșit; se rezumă într-adevăr la preferințele personale.
Dacă alegi o dietă care nu te întâlnește acolo unde ești, este puțin probabil să rămâi cu ea. Dacă respecți, este puțin probabil să fii foarte mulțumit de ea — și cine vrea să trăiască așa?
Când vine vorba de nutriție, nu există o soluție unică pentru toate. Găsirea planului de nutriție care funcționează cel mai bine pentru tine este un proces extrem de individualizat, care depinde de mai mulți factori, cum ar fi bio-individualitate, obiective personale și stilul de viață/preferințe.
GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa
sursa: mindbodygreen.com
Foto: Depositphotos.com
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua