Cum să mănânci ca un specialist în nutriție! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum să mănânci ca un specialist în nutriție!

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Cum să mănânci ca un specialist în nutriție!

Le-am adresat mai multor specialiști români în alimentație sănătoasă același set de întrebări referitor la nutriția pe care o au. Iată ce mănâncă zilnic și care sunt excepțiile pe care le fac doi medici și un trainer în alimentație raw vegan.

 

De obicei, ei sunt cei care trec prin filtrul de specialist alimentația pe care o au pacienții lor. De această dată am vrut să vedem cum își alcătuiesc trei experți în nutriție meniul zilnic și excepțiile pe care le fac.

Jumătate din mâncare să fie legume crude și gătite, de preferat de sezon

 

Dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, Sanamed (sana-med.ro)

Ce mâncați într-o zi obișnuită?
De obicei servesc 3 mese/ zi, mi se pare un chin sa nu mananc una dintre ele. Mâncarea variază mult, nu există alimente care să se repete zilnic. Din legumele de sezon prepar salate fabuloase în care pun și alte ingrediente precum paste integrale, quinoa, orez cu șofran. Îmi plac leguminoasele (năut, linte, fasole) preparate în cele mai diverse feluri și care sunt saptamanal în meniu. Îmi plac ouăle, peștele, lactatele vegetale, măslinele murate artizanal și murăturile preparate de mine, pâinea de casă cu semințe, fructele românești și întotdeauna plante aromatice din abundență; hrean și cimbru din gradina mea, rozmarin cules din vacanță în Grecia, busuioc, oregano din balcon, turmeric pe care îl adaug în sosuri, ciorbe și limonadă. Uneori consum și brânză de capră.

 

Care sunt principiile alimentației pe care o urmați?
Sunt principii pe care încerc să le insuflu și pacienților mei. Jumătate din mâncare să reprezinte legume crude și gătite, de preferat de sezon, variate, locale. Mă străduiesc să creez o balanță egală între consumul de proteine vegetale și cele animale. Consum des mâncare preparată acasă și cât mai rar în oraș, mă ghidez și după indicele glicemic al alimentelor, aleg cereale și făinuri integrale, evit alimente cu zaharuri adăugate. Atunci când prepar acasă mâncarea acest pericol nu există pentru că în mod cert nu voi prepara iaurt cu amidon sau suc de roșii cu zahăr. Evit cât pot alimentele cu potențial proinflamator (ex: dulciuri) și le aleg pe cele cu ”puteri” antiinflamatoare.

 

 

Citeste continuarea pe LIBERTATEA PENTRU FEMEI.

Data articol: 06/09/2016