5. Bucura-te de ceea ce mananci!
Savureaza fiecare masa si sub niciun pretext nu manca in fata televizorului sau in timp ce lucrezi la calculator! Senzatia de satietate se instaleaza cam in 20 de minute dupa ce mananci, insa, daca stai cu ochii pe ecran si nu mesteci atent, vei pierde notiunea timpului si nu te vei ridica de pe fotoliu decat dupa ce ai devorat inca o portie.
Ai observat vreodata ca la restaurant mananci mai putin si simti mai repede ca te-ai saturat? Ei bine, conversatia si lasatul furculitei din mana din cand in cand pentru a fi atenta la ceilalti te ajuta sa nu mananci mai mult decat ai nevoie. Asadar, mananca intotdeauna la masa, impreuna cu familia.
6. Iti poti face poftele uneori
Periodic, poti sa-ti faci poftele si sa te rasfeti cu mancarurile preferate, insa, la fel, fara a comite excese. Din cand in cand, poti consuma alimente interzise, pentru a nu face o fixatie pentru ele. De exemplu, o data pe saptamana, ai putea manca o bucata de ciocolata sau o prajitura, fara teama ca te vei ingrasa! Tine minte insa: periodic inseamna – sa spunem – saptamanal, in niciun caz o data pe zi!
7. Carbohidratii sunt importanti
Exista mai multe tipuri de carbohidrati, unii dintre ei fiind sanatosi si necesari intr-o dieta echilibrata. Insa cei mai multi dintre noi nu stiu acest lucru si se feresc complet de carbohidrati, crezand ca asa mananca sanatos. Carbohidratii complecsi, ca painea integrala sau orezul brun, sunt foarte importanti, pentru ca mentin stabilitatea glicemiei, aduc minerale esentiale in organism si influenteaza starea de spirit. Nu elimina de tot acest grup alimentar, ci fa alegeri informate, ca sa poti beneficia de nutrientii importanti.
8. Nu te infometa!
Absenta unor alimente din dieta are un impact major asupra metabolismului. Lipsa de proteine, minerale sau vitamine are drept consecinta scaderea capacitatii musculare. Daca mananci zilnic mai putin de 1.200 de calorii, iti vei da peste cap rata metabolica, ingreunand arderea caloriilor si topirea grasimilor. Abtinandu-te de la mancare ai impresia ca vei ingera mai putine calorii, insa, daca ti-ai propus sa slabesti, accentul trebuie sa cada pe caloriile deja depozitate. Cu alte cuvinte, conteaza mai mult sa faci miscare si sa folosesti cu cap caloriile consumate, decat sa nu mananci mare lucru dar sa stai toata ziua pe scaun.
Autor: Alexandra NEDELCU
Credit foto: freedigitalphotos.net