Cozonac pufos: Cozonac cu nuca

Cozonac pufos: Iata o delicioasa retete de cozonac cu nuca, numai buna pentru o zi de sarbatoare.
Ingrediente Cozonac cu nuca
10 linguri unt
3 galbenusuri
1/2 lingurita sare
600-650 gr faina
1plic zahar vanilat
esenta rom
14 gr drojdie uscata
200 ml lapte caldut
10 linguri zahar
coaja de lamaie sau portocala
Umplutura de nuci si cacao
300 gr nuci
4 linguri cacao
50 gr stafide
esenta rom
3-4 linguri de zahar
lapte cat sa omogenizam compozitia
Mod de preparare Cozonac cu nuca
Intr-un castron punem faina. Amestecam drojdia cu 1 lingura de faina, 3 linguri de lapte caldut si zaharul.Amestecam pana se face ca o pasta.Aceasta pasta o punem in castronul cu faina,(in mijloc)acoperim cu prosop si lasam la crescut timp de 15-20 minute la loc cald. Dupa ce a crescut maiaua adaugam pe rand toate ingredientele,untul topit,laptele caldut,galbensurile frecate bine cu zaharul si zaharul vanilat,esenta de rom,coaja de lamaie si faina cat cuprinde.Aluatul nu trebuie sa iasa vartos.
Acoperim castronul cu un prosop si lasam la crescut 2 ore.
Impartim aluatul in doua parti.Intindem bucata de aluat pe masa unsa cu ulei,apoi punem umplutura de nuci si cacao.Rulam bucata de aluat si o asezam in tava unsa cu ulei.
Ungem cozonacii cu galbenus de ou subtiat cu putin lapte.
Dam la cuptorul preincalzit la foc potrivit aproximativ 70 minute.
Putem sa i taiem numai dupa ce s au racit foarte bine.
Pofta buna!
Cozonac pufos: Cozonac cu nuca, lamaie si portocala

Cozonac pufos: Iata o delicioasa reteta de cozonac.
Ingrediente Cozonac cu nuca, lamaie si portocala
• 700 g faina (cernuta)
• 200 ml lapte
• 300 g zahar
• 100 ml ulei
• 50 g unt ( pt runs tava)
• 5 oua
• 3 galbenusuri
• sare cat se poate apuca intre degete
• un cub de drojdie proaspata
• esente ( esenta de rom de vanilie)
• 100 g nuca
• coaja rasa de lamaie+ portocala
Mod de preparare Cozonac cu nuca, lamaie si portocala
Drojdia o facem astfel:
O punem peste putin lapte indulcit (nu fierbinte) si o lasam sa creasca. Adaugam cateva linguri de faina.
Ouale le batem cu grija si le mixam bine, pana cand devin o masa spumoasa. Adaugam putin cate putin zaharul, sarea si esentele.
Punem faina intr-un vas mare, facem loc in mijloc si punem pe rand drojdia care intre timp a crescut, ouale batute spuma si restul de lapte. Framantam pana se incorporeaza toata faina si apoi punem putin cate putin uleiul si continuam sa framantam pana ce aluatul „incepe a creste din maini” cum spun gospodinele.
Se lasa la crescut aluatul cam o ora, dupa care se imparte in parti egale si se pune la tava (cine doreste poate pune in mijloc umplutura cu miez de nuca si cacao frecat cu albus, rahat, cacao, stafide etc), se mai lasa la crescut si in tava vreo jumatate de ora, se ung cu ou pe deasupra dupa care se dau la cuptor pentru a se coace.
Se scot din tava dupa ce se coc si se pune deasupra mac, zahar, nuca de cocos.
Pofta buna!
Citeste continuarea: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
