Cozonac pufos: Retete de cozonaci gustosi pentru Craciun - Pagina 7 din 9 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 15 ani pentru voi

Cozonac pufos: Retete de cozonaci gustosi pentru Craciun

Cozonac pufos
Autor: Redacția Sfatulparintilor.ro

Cozonac pufos: Cozonac Bounty

Cozonac pufos Bounty

Cozonac pufos: Iata o reteta interesanta de cozonac.

Ingrediente Cozonac Bounty

Pentru aluat:

375 g faina (+aprox.200-300g),
125 ml lapte caldut,
60g unt moale,
1 cubulet de drojdie,
3 oua,
100g zahar,
esenta de vanilie,
4 batoane mari de Bounty sau 8 mici.

Pentru decor:
un galbenus pentruuns,
100 g ciocolata,
75 g frisca lichida,
nuca de cocos.

Mod de preparare Cozonac Bounty

1. Bate albusurile spuma.

Adauga zaharul si bate din nou. Pune galbenusurile, esenta de vanilie, laptele, untul, faina – am cernut-o de 2 ori, si drojdia inmuiata in apa calduta.

Eu am folosit un pliculet de drojdie uscata de la Dr. Oetker… Din toate aceste ingrediente framanta un aluat-daca e prea moale, adauga vreo 200-300 g faina, pana cand vei putea sa-l modelez isi sa-l framanti …vreo 20 minute. pana la spargerea primei basici de aluat!
L-am lasat la loc cald, la crescut cam o ora…pana si-a triplat volumul…

2. Am impartit aluatul in doua.

e urma dintr-o bila, am facut doua. Cand am vazut ca s-a facut aluatul cat casa, mi-am zis sa profit si sa mai fac un cozonac… cu nuca.
Asa… revenim la Bounty… am intins prima foaie din aluat exact pe masura tavii mele de chec, iar peste ea am asezat frumos ciocolatele Bounty, peste care am pus cea de-a doua foaie si am indesat-o frumos pe margini, ca sa iasa uniform.

3. L-am uns cu galbenus si am bagat tavile in cuptorul preincalzit la 160 de grade.

Dupa aprox. 30 de min. au fost gata.

Cozonacul cu nuca… Am facut umplutura din 200g de nuca macinata, 200 de zahar praf, o lingurita de coaja de portocala si 100 ml de frisca lichida… le-am pus pe toate pe foc, le-am amestect si le-am lasat sa dea un clocot. Apoi, am lasat la racit…

Am intins foaia de aluat ramasa si ma gandeam cum sa fac sa nu iasa umplutura in straturi subtiri, ci sa iasa toata, sa ne saturam de nuca…si-n copilarie mancam miezul cu nuca, il rontaiam de pe coaja si le lasam asa…cojite, pe farfurie, hi,hi,hi…n-am mai intins umplutura pe toata suprafata aluatului, ci am lasat-o pe toata intr-un loc si a ramas toata in mijloc, cum am vrut. Am inceput sa rulez…o data…din cealalta margine am facut franjuri si le-am dat peste partea rulata… Si gata!

Cu greu am pus rulada in tava, am uns cu galbenus si am dat la cuptor impreuna cu cozonacul Bounty.

I-am scos deodata…i-am lasat la racit, apoi m-am apucat de ciocolata ca sa imbrac cozonacul Bounty.

Am pus 100 g ciocolata la topit, impreuna cu o lingurita de margarina, am turnat 75 ml de frisca lichida si cand s-a topit toata ciocolata, am turnat-o peste cozonacul Bounty. Am presarat nuca de cocos din belsug si gata!

Cozonac pufos:  Cozonac cu nuca si caramel

Cozonac pufos cu nuca si caramel

Cozonac pufos: Iata o reteta speciala de cozonac cu nuca si caramel, numai buna pentru mesele de sarbatori.

Ingrediente Cozonac cu nuca si caramel

Aluat: 750 gr faina, 1 cana de lapte, 5 linguri de zahar, drojdie cat o nuca, 3 oua, 1 margarina Rama, 1 galbenus de ou pentru uns
Umplutura: 500 gr nuca, zahar cat de dulce doriti sa fie
Caramel: 200 g zahar, 70 g unt, 200 ml smantana pentru frisca

Mod de preparare Cozonac cu nuca si caramel

Amestecam faina cu zaharul, adaugam laptele caldut in care am dizolvat drojdia si ouale usor batute amestecate cu margarina topita. Framantam bine si il lasam la dospit. Cand e gata de dospit preparam caramelul punand zaharul intr-o craticioara la foc mediu. Cand incepe sa se inchida la culoare incepem sa il amestecam pentru a nu se arde. Cand tot zaharul este topit adaugam untul si smantana pentru frisca si mai fierbem pana incepe sa se ingroase.
Luam aluatul si il impartim in 8 parti egale si intindem fiecare parte intr-o foaie foarte subtire. Ungem foaia cu un strat subtire de caramel si apoi presaram deasupra nuca macinata si amestecata cu zaharul. Rulam fiecare foaie si asezam prin suprapunere intr-o tava de cozonac unsa cu unt cate 4 sucituri. Ungem cozonacii cu galbenus de ou si ii dam la cuptor, la foc potrivit, pana devin aurii si sunt patrunsi.
Pofta buna!

Citeste continuarea: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Data articol: 17/12/2025