Mustarul
Mustarul stimuleaza circulatia sanguina, apetitul si digestia si ajuta la decongestionarea sinusurilor, actionand ca un pansament in zonele inflamate ale corpului. Mustarul din comert ofera o aroma extraordinara cu putine calorii, contine doar urme de grasimi vegetale si intre 25 si 32% proteine. Frunzele de mustar contin calciu, fosfor, magneziu si vitamina B. Uleiul de mustar poate fi folosit la masaj, dar si ca tratament impotriva caderii parului. Boabele de mustar contin acizi grasi Omega-3 si sunt o excelenta sursa de fier, zinc, magneziu, calciu si proteine.
Hreanul
Hreanul face parte din familia mustarului si actioneaza ca un stimulent digestiv. Din punct de vedere medical, radacina de hrean are numeroase proprietati curative: puternic antibiotic, expectorant, diuretic, antibacterian, bronhodilatator, vasodilatator coronarian, stimuleaza cresterea tensiunii arteriale si sistemul imunitar al organismului. Tinand cont de proprietatile enumerate mai sus, hreanul este util in tratarea bronsitei, sinuzitei, reumatismului, anemiei, stomatitei.
Cimbrul
Cimbrul este bogat in timol, un ulei esential, puternic antiseptic, antibacterian si antioxidant. Datorita proprietatilor acestui ulei, cimbrul poate fi utilizat in tratarea infectiilor gatului, inflamatiilor, bronsitei acute si cronice si tusei convulsive. De asemenea, cimbrul stimuleaza actiunea cililor din interiorul bronhiilor, actionand direct asupra mucoasei bronsice, fapt care previne inflamatia tractului respirator. Toti membrii familiei mentei, inclusiv cimbrul, detin terpenoide, substante recunoscute pentru proprietatile lor anticancerigene. Pe langa utilizarea in mancaruri, cimbrul poate fi consumat si sub forma de ceai, pentru tratarea tusei.
Mararul
Atat frunzele cat si semintele de marar pot fi folosite la pregatirea unor retete culinare. Pe langa faptul ca ofera o aroma si un gust speciale, mararul este eficient in ameliorarea, prevenirea si tratarea mai multor afectiuni. Mararul este eficient pentru reglarea tractului digestiv, tratarea insomniilor, diareii, dizenteriei, tulburarilor menstruale, afectiunilor respiratorii si chiar a cancerului.
Piperul
Piperul negru detine mai multe proprietati medicinale decat isi pot imagina oamenii. Piperul negru nu este ca sarea care, daca este consumata in exces, dauneaza sanatatii. Proprietatile curative ale piperului cresc direct proportional cu consumul. Printre proprietatile medicinale detinute de piper se regasesc: stimularea tractului digestiv, prevenirea gazelor intestinale (flatulenta si balonarea) cresterea cantitatii de acid clorhidric din stomac si inhibarea dezvoltarii bacteriene, mai ales la nivelul tractului intestinal. Deci, pentru a beneficia de toate aceste proprietati, nu trebuie decat sa adaugati piper la cat mai multe preparate culinare… de preferat la toate.
Leusteanul
Leusteanul este utilizat mai ales pentru proprietatile sale diuretice: creste fluxul urinar, ajuta la tratarea dificultatilor de urinare si a cistitei. Datorita cresterii fluxului urinar, leusteanul ajuta si la eliminarea nisipului si a pietrelor la rinichi. Leusteanul este considerat ca un agent care intareste si imbunatateste functia stomacului. Alte proprietati ale acestuia sunt prevenirea indigestiilor si a colicilor. Leusteanul este eficient in ameliorarea flatulentei. Ca expectorant, elimina mucusul de la nivelul sistemului pulmonar, fiind de un real ajutor pacientilor cu pleurezie.
Sofranul
Substantele continute de sofran au actiune citotoxica asupra carcinoamelor si celulelor leucemice. Acest efect se datoreaza componentelor carotenoide, care cresc difuzia de oxigen in plasma cu pana la 80%. Aceasta actiune ajuta la prevenirea aterosclerozei secundare. Consumul de sofran nu este indicat insa femeilor insarcinate, deoarece exista riscul avortului spontan.
Dafinul
Una din cele mai nobile plante folosite in bucatarie si cea care a dat si denumirea examenului celui mai important – bacalaureatul – dafinul sau laurul (Laurus nobilis) este originar din bazinul Mediteranei. Este raspandit din Turcia pana in Maroc, dar este cultivat si in Statele Unite si in regiunile din sud-vestul Rusiei. Gustul frunzelor de dafin este iute, aromat si usor amarui. Frunzele de dafin nu lipsesc din raftul gospodinelor, avand nenumarate intrebuintari: la muraturi (castraveciori murati, gogonele, sfecla murata etc.), la mancaruri cu carne de vita (gulas, tocanite), la preparatele din vanat, la marinatele de peste, dar si la mancarurile fara carne – cele de cartofi sau varza. Se folosesc de asemenea la sosuri. Se combina foarte bine cu piperul negru si cu semintele de mustar. Frunza de dafin, patrunjelul si cimbrul formeaza clasicul trio al amestecului bouquet garni frantuzesc. Frunzele de dafin se folosesc uscate. Isi degaja aroma mai bine daca sunt zdrobite sau tocate si se gatesc impreuna cu mancarea. Printre calitatile curative ale frunzelor de dafin amintim: laxativ, vomitiv, antibronsitic si antitoxic redutabil.
Tarhonul
Tarhonul este o planta condimentara extrem de aromata. Numele lui latinesc, Artemisia dracunculus, inseamna dragon mic, numit asa in Evul Mediu pentru ca ajuta la tratarea muscaturilor veninoase de sarpe. Tarhonul este recomandat in special persoanelor cu tulburari digestive, deoarece regleaza si stimuleaza functia gastrica si ajuta la asimilarea substantelor nutritive. Este o planta minune in cazul balonarilor, constipatiei, insomniilor sau gastritelor. Fiind o planta bogata in iod, se recomanda persoanelor la regim fara sare, aroma sa reusind sa dea gust mancarii.
Salvia
Salvia a fost adusa din Egipt in Europa de catre romani. Denumirea sa latineasca, Salvia officinalis, provine din cuvantul „salvere”, care inseamna „a salva”, de unde deducem ca in antichitate era apreciata mai degraba pentru calitatile sale medicinale. Astazi este folosita cu mare succes si la gatit, in special in bucataria mediteraneana, pentru aroma sa delicata, usor dulceaga dar si vag piperata, si pentru ca se poate folosi tot timpul anului, atat proaspata, cat si uscata. Ca si rozmarinul si coriandrul (plante cu care se inrudeste) salvia contine o varietate de uleiuri volatile, flavonoizi si acizi fenolici. Un consum mai ridicat de salvie este recomandat persoanelor cu afectiuni inflamatorii, printre care artrita, astm sau ateroscleroza. Frunzele si semintele salviei au calitati antioxidante care previn degradarea celulelor si stabilizeaza nivelul de oxigen necesar in procesul de metabolism. Salvia are capacitatea de a dezvolta memoria, de aceea uleiurile acestei plante se folosesc in medicatia persoanelor care sufera de Alzheimer.
Citeste mai multe informatii despre condimente aici.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!