Persoanele care au probleme cu colesterolul mărit fug de ouă ca dracul de tămâie. Motivul pare simplu: legătura directă dintre colesterolul mărit şi ouă. Dacă faci parte din categoria aceasta poate că este timpul să regândeşti dieta. Experţii în nutriţie notează că în vreme ce unele alimente precum oul sunt bogate în colesterol, impactul lor în ceea ce priveşte colesterolul mărit păleşte în comparaţie cu adevăraţii inamici ai sănătăţii: grăsimile saturate şi mai ales grăsimile trans. Iar ouălele sunt alimente sărace în grăsimi care în plus mai conţin şi mulţi alţi nutrienţi.
Efectul unei diete bogate în grăsimi asupra colesterolului mărit
O dietă bogată în grăsimi are un efect asupra colesterolului mărit însă mai sunt şi alţi factori care îl influenţează. Pentru oamenii sănătoşi o dietă cu alimente bogate în colesterol nu are un impact semnificativ asupra creşterii colesterolului în sânge. Însă acesta nu este un motiv să exagerezi cu consumul alimentelor bogate în grăsmi, întrucât pe termen lung la unele persoane mai sensibile pot apărea şi efectele negative ale unui comportament de acest gen, precum apariţia tensiunii arteriale ridicată.
Colesterolul intră în categoria lipidelor sau a grăsimilor şi, în cantităţi moderate, este necesar vieţii şi sănătăţii.
Nivelul colesterolului din sânge este important pentru că există o legătură directă între colesterolul mărit şi problemele sistemului cardiovascular, inclusiv bolile de inimă. În plus, colesterolul mărit poate fi extrem de periculos pentru bolnavii de diabet şi cei cu probleme la rinichi.
Programul naţional de educaţie în privinţa colesterolului din SUA, consideră că la persoanele peste 20 de ani nivelul total al colesterolului din sânge n-ar trebui să depăşească 200 mg. În ceea ce priveşte LDL, sau colesterolul rău, valoarea acestuia n-ar trebui să fie mai mare de 100 mg, în timp ce HDL, colesterolul bun – considerat vital pentru menţinerea unui sistem cardiovascular sănătos -, trebuie să fie de 60 mg.
Şi nivelul triglicerigelor – care fac parte tot din categoria lipidelor – este de asemenea important. Persoanele sănătoase prezintă valorii sub 150 mg.
Specialiştii în nutriţie recomandă un consum de mai puţin de 30 mg colesterol pe zi. Tocmai de aceea, alimentelor precum oul li se acordă o atenţie atât de mare. Iar un ou mare conţine până la 185 mg de colesterol.
Citeste si: Colesterol marit? 9 alimente pe care ar trebui sa le mananci
Concentrează-te pe totalul grăsimilor consumate dacă doreşti să rezolvi problema colesterolului mărit
Dacă te concentrezi doar pe reducerea colesterolului din dietă, nu vei obţine scăderea nivelului colesterolului din sânge. Trebuie să acorzi atenţie tuturor grăsimilor prezente în alimentaţie. Un pas important este înlocuirea grăsimilor saturate, precum cele din carne şi lactate cu grăsimi mult mai sănătoase precum cele mononesaturate sau polinesaturate.
În plus, zestrea genetică şi stilul de viaţă au un rol în ceea ce priveşte nivelul colesterolului din sânge. Corpul produce la rândul său colesterol indiferent de cât de mult sau cât de puţin colesterol mănânci. Unele persoane sunt programate genetic să producă mai mult colesterol decât alţii. Iar factori precum supraponderabilitatea sau obezitatea, lipsa mişcării dar şi fumatul nu fac decât să înrăutăţească lucrurile.
Nu rata nici: Colesterol marit in sarcina. Ce se intampla cu bebelusul. Ce trebuie sa faca mama
Un ou pe zi nu are efect asupra colesterolului mărit
A fost o vreme în care inamicul numărul 1 în lupta împotriva colesterolului mărit a fost oul. Însă studiile ulterioare au arătat că un consum moderat, 1 ou pe zi, nu creşte semnificativ riscul bolilor de inimă la oamenii sănătoşi. Totuşi, dacă vorbim despre diabetici atunci un ou creşte măreşte considerabil riscul dezvoltării unor boli de inimă. De altfel, persoanele cu sănătatea şubredă precum diabeticii sau cei care au colesterolul mărit ar trebui să evite să consume zilnic ouă.
Trebuie amintit şi faptul că oul este bogat şi în nutrienţi importanţi precum vitaminele A şi D precum şi în complexul de vitamine B şi fosfor. Nici luteina şi zeaxantina, care ajută acuitatea vizuală, nu lipsesc din compoziţia sa.
Prin reducerea grăsimilor saturate din dietă, LDL poate fi redus cu 8-10%. Cea mai bună modalitate de a scădea colesterolul din sânge este să renunţi la alimentele bogate în grăsimi saturate şi grăsimi trans. Experţii în nutriţie consideră o abordare greşită concentratea pe un anumit nutrient sau pe o anumita valoare din sânge. Potrivit acestora moderaţia şi echilibrul sunt cheile unei diete sănătoase.
foto: Depositphotos.com
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie