Cei mai importanti pasi ca sa gatesti sanatos - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cei mai importanti pasi ca sa gatesti sanatos

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Cei mai importanti pasi ca sa gatesti sanatos

Exista persoane care, desi sufera de pe urma mancarii mai putin sanatoase, ezita sa adopte un stil sanatos de a gati, deoarece nu accepta sa sacrifice gustul. Acest punct de vedere este insa gresit. Odata schimbarile puse in aplicare, gustul se va reeduca intr-un timp scurt. Astfel, la cateva luni, cel mult un an de la comutarea pe sanatos, mancarea sanatoasa va parea delicioasa, pe cand cea gatita cu mult ulei si sarata „normal” va parea gretoasa si rea la gust. De fapt, sacrificarea gustului este doar temporara (asta, bineinteles, cu conditia de a nu consuma, pe langa mancarea gatita sanatos, acasa, si produse de tip fast-food, care intretin nevoia gustului gras si sarat).

 

Iata cativa pasi importanti ce trebuie facuti pentru a schimba felul in care ne preparam mancarea:

 

 

1. Evitati capcana excesului de glucide concentrate

Pentru aceasta, cuvantul de ordine este „varietatea”. Cartofii, orezul si fasolea nu sunt singurele garnituri posibile la preparatele din carne si nici macar nu trebuie sa fie cel mai frecvente mancaruri: aveti la dispozitie varza, ardeii (pe care ii puteti congela pentru iarna), morcovii, ciupercile etc.

 

 

 

2. Cumparati fainoase din cereale integrale in locul celor albe, rafinate

Inlocuiti pastele albe cu cele brune, faina alba cu faina integrala, orezul alb, decorticat, cu cel intreg. In acest fel, veti beneficia de un surplus de fibre, care contribuie la prevenirea diabetului, a cancerului de colon, a bolilor cardiovasculare si a obezitatii. In cazul bolnavilor, o astfel de schimbare in alimentatie este in masura sa ajute la stoparea evolutiei diabetului sau a bolilor de inima si la recapatarea unei siluete si a unei conditii fizice normale. In plus, cerealele integrale sunt mai bogate in vitamine (in special cele din complexul B) decat cele rafinate, asigurand o functionare mai buna a creierului si un ritm mai lent de degradare a tesutului cerebral.

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 28/05/2014