Bronsita este o inflamatie a mucoasei bronhiilor fiind o boala contagioasa. Exista o sumedenie de ceaiuri pentru bronsita care amelioreaza simptomatologia si potenteaza efectul tratamentului prescris de medic, insa doar ele singure nu vindeca boala.
Cauze si factori de risc ai bronsitei
In 95% din cazuri, bronsita apare in urma unei infectii virale. In restul cazurilor, bronsita este declansata de contractarea unor bacterii precum streptococul, pneumococul sau haemophilus influenzae.
Printre factorii de risc ai bronsitei se numara fumatul, astmul, leziunile toracice, imunitatea scazuta si bolile cronice. In cazurile fericite, bronsita apare brusc si dispare cam dupa 5 zile, insa exista si situatii in care persista pana la 3 saptamani.
Cele mai frecvente simptome ale bronsitei sunt respiratie suieratoare, greoaie si tuse. Uneori, atunci cand inflamatia afecteaza corzile vocale, poate aparea si raguseala.
Te mai poate interesa: Ceaiuri pentru constipatie. Recomandari pentru prevenirea constipatiei
Ceaiuri pentru bronsita
Printre cele mai eficiente ceaiuri pentru bronsita se-numara ceaiul de echinacea, de cimbrisor, de lumanarica sau de ghimbir.
Echinacea este o planta eficienta in tratarea afectiunilor respiratorii. Principiile active din planta cresc numarul celulelor albe, celule care ataca virusurile si bacteriile din organism, ajutand astfel organismul sa lupte cu infectia. Ceaiul se prepara dintr-o lingura de planta adaugata la 250 ml de apa clocotita. Se tine acoperit timp de 15 minute, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 de minute inaintea fiecarei mese.
Ceaiul de cimbrisor este eficient mai cu seama in calmarea tusei. Se obtine prin infuzarea frunzelor uscate de cimbrisor in 250 ml apa clocotita. Se tine acoperit 10-15 minute, apoi se strecoara si se consuma neindulcit sau indulcit cu miere de albine.
Lumanarica are proprietati antiinflamatoare si emoliente. Infuzia obtinuta din aceasta planta are beneficii asupra intregului aparat respirator. 2 lingurite de planta se pun la fiert intr-o cana de apa. Dupa ce a dat in clocot, se ia vasul de pe foc si se acopera timp de 10 minute. Dupa scurgerea timpului, ceaiul se strecoara si se bea de preferinta neindulcit sau indulcit cu miere de albine. Se consuma cate 3 cani pe zi timp de 3 saptamani.
Citeste si: Ceaiuri pentru rinichi. Lista plantelor care mentin sanatatea acestor organe
Ghimbirul curata plamanii si este eficient in tusea expectoranta. Se curata coaja de pe radacina de ghimbir, apoi radacina se taie in felii subtiri. Se pune o cana si jumatate de apa la fiert, in care se adauga ghimbirul. Se fierbe timp de 10 minute, dupa care se opreste focul. Ceaiul trebuie lasat acoperit 1-2 minute, dupa care poate fi consumat.
De asemenea, ceaiul de ghimbir, salvie si scortisoara este foarte eficient impotriva tusei. Acesta nu trebuie, insa, baut, ci administrat sub forma de gargara.
Acum ca ai aflat care sunt cele mai bune ceaiuri pentru bronsita, trebuie sa mai stii ca este foarte important ca organismul sa fie bine hidratat. O hidratare corespunzatoare lupta eficient impotriva inflamatiei. Totodata, consumul de alcool trebuie evitat, intrucat acesta dilata vasele de sange accentuand, astfel, inflamatia.
Nu rata nici: Ceaiuri pentru glanda tiroida. Care sunt plantele care imbunatatesc functionarea acestei glande
Imagine de dae jeung kim de la Pixabay
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!