Ce trebuie sa stii despre cancerul de prostata - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce trebuie sa stii despre cancerul de prostata

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Ce trebuie sa stii despre cancerul de prostata

Din multe puncte de vedere, cancerul de prostata reprezinta pentru barbati echivalentul cancerului de san pentru femei. Este a doua cauza a decesului la barbati dupa cancerul la plaman. Cu cat inainteaza in varsta, barbatii se confrunta cu un risc mai mare de a face aceasta boala.

Expertii estimeaza ca aproape 3 barbati din 10 in jurul varstei de 50 de ani au cancer la prostata, in comparatie cu 7 barbati din 10 dintre cei trecuti de 80 de ani. Ar putea fi o usurare pentru barbatii tinericancerul de prostata evolueaza incer si este rar intalnit la barbatii sub 50 de ani. Faptul ca se dezvolta in mult timp da ragazul necesar pentru a fi descoperit devreme si eliminat. Adesea, la inceput, cancerul de prostata nu manifesta niciun simptom, deci barbatii trecuti de 50 de ani ar trebui sa faca analize anuale chiar daca se simt bine.

 

Unde este prostata?

Este o glanda de marimea unei alune, situata sub vezica. Functia ei este de a produce material seminal.

 

 

Care este testarea pentru cancerul de prostata?

La probele de sange se verifica nivelul unei substante numinte PSA (antigenul prostatis specific), deoarece acest nivel se mareste pe masura ce cancerul avanseaza (uneori un nivel ridicat al PSA poate fi datorat si unei infectii sau mariri a glandei). Barbatii ar trebui sa isi faca anual analize ale sangelui pentru a masura PSA incepand cu varsta de 50 de ani sau chiar cu 45 daca au un risc sporit. Este folosit de asemenea si examenul rectal pentru a verifica posibili modificari la nivelul prostatei. Aceste examinari sunt de asemenea recomandate anual dupa varsta de 45-50 de ani. Daca sunt descoperite probleme (multe anomalii nu sunt neaparat cancer), o ecografie sau o biopsie pot fi facute pentru a detecta cu certitudine daca exista celule canceroase.

Cine are cele mai mari rate de cancer de prostata?

Afro-americanii au cele mai multe cazuri de cancer de prostata din lume, in timp ce in Asia, Africa si America de Sud se intalnesc cel mai rar cazuri. Cancerul de prostata este cel mai comun in America de Nord si in Nord-Vestul Europei.

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 13/10/2016