Ce trebuie sa stii despre boala celiaca si alimentatia cardiacilor, in doua volume scrise de Dr. Menci - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ce trebuie sa stii despre boala celiaca si alimentatia cardiacilor, in doua volume scrise de Dr. Menci

„Alimentatia si patogeneza bolilor cardiovasculare (CVD). O noua cardiologie metabolica“

Cel de-al doilea volum al prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi trateaza bolile cardiovasculare, cele care, din nefericire, sunt prima cauza de mortalitate in Romania. Prof. dr. Mencinicopschi ne aduce aminte ca patogeneza bolilor cardiovasculare este dominata de factori de risc influentabili – alimentatia, respectiv stilul de viata. Lucrarea trateaza influenta alimentelor ca factor epigenetic major in patogeneza infarctului de miocard si a accidentului vascular cerebral, in lumina celor mai noi descoperiri stiintifice. Inflamatia cronica silentioasa indusa de alimente in organismul nostru afecteaza endoteliul arterial, favorizeaza depunerea de aterom in vasele sangvine. Astfel se explica si afirmatia „Suntem atat de sanatosi cat de sanatos ne este endoteliul arterial“, facuta de prof. dr. Mencinicopschi in acest volum.

Pana in urma cu cativa ani se credea ca nivelul crescut al colesterolului este cauza majora a bolilor de inima si a celor cerebrovasculare. In prezent, acest lucru tinde sa devina un mit desfiintat de cercetarile de biologie celulara si moleculara, astfel incat astazi, colesterolul ca atare, de origine animala, aproape ca nu mai este corelat cu patologia vasculara decat in unele patologii cu predispozitii genetice. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi se aliniaza astfel promotorilor noii cardiologii, renumitii dr. Stephen Sinatra si dr. James Roberts, si sustine reabilitarea colesterolului: „Vinovat nu este colesterolul in sine. Adevarata problema consta in incapacitatea de procesare adecvata a colesterolului si/sau o incapacitate fiziologica a organismului de a proteja lipoproteinele care contin colesterol de procesul patologic de oxidare-glicare indus de radicalii liberi in exces, de stresul oxidativ si statusul proinflamator sistemic cronic, subclinic, care induc un fenotip pro-aterogenic, caracteristic bolilor cardiovasculare si cerebrovasculare, in stransa corelatie cu alimentatia si stilul de viata“.

carte menci

Volumul „Alimentatia si patogeneza bolilor cardiovasculare“ supune atentiei astfel un nou termen in literatura de specialitate: cardiologia metabolica – o noua abordare medicala preventiva care ia in consideratie efectul alimentelor, suplimentelor alimentare si al stilului de viata asupra metabolismelor; este o medicina nutritionala bazata pe examinari si optimizari ale dietelor, comportamentelor alimentare, stilului de viata, protocoalelor de tratament pentru a preveni interventiile de criza repetate in spital. In acelasi timp, lucrarea isi propune si un protocol de preventie a bolilor cardiovasculare si cerebrovasculare prin dietoterapie si stil de viata adecvate.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi a urmat multiple etape de specializare, nationale si internationale in biologie moleculara, inginerie genetica, biotehnologie, design alimentar, siguranta si securitate alimentara, nutritie umana, dietopreventie si dietoterapie. Acesta a elaborat conceptul privind calitatea „informationala“ a matricei alimentare, redactand tratate de specialitate in domeniul alimentului, alimentatiei, nutritiei umane, biotehnologiei, publicand peste 300 de lucrari stiintifice in tara si in strainatate. Detine peste douazeci de brevete de inventie inregistrate la OSIM. Este laureat la Premiului „Emil Teodorescu“ al Academiei Romane (1980) si al Ordinului National „Serviciul Credincios“ in grad de Cavaler (2000).

Cele doua volume pot fi achizitionate de la Libraria Editurii Medicale, Bdul Pache Protopopescu nr. 90, sector 2, Bucuresti, tel. 021.252.51.87.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 24/03/2015