Ce trebuie sa stii despre boala celiaca si alimentatia cardiacilor, in doua volume scrise de Dr. Menci - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce trebuie sa stii despre boala celiaca si alimentatia cardiacilor, in doua volume scrise de Dr. Menci

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Ce trebuie sa stii despre boala celiaca si alimentatia cardiacilor, in doua volume scrise de Dr. Menci

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi continua sa scrie si sa ne ofere lectii de nutritie, sa ne invete sa traim sanatos, desi trece prin clipe grele, fiind in inchisoare de luni bune. Saptamana trecuta au vazut lumina tiparului la Editura Medicala doua volume scrise de prof. dr. Mencinicopschi, in Penitenciarul Rahova: „Cerealele glutenice si boala celiaca“ si „Alimentatia si patologia bolilor cardiovasculare“.

 

 

boala celiaca

„Cerealele glutenice si boala celiaca sau Cand graul poate sa ne imbolnaveasca“

In acest volum, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi abordeaza o problema de actualitate in medicina, in gastroenterologie in special: boala celiaca. Statisticile la nivel european avertizeaza asupra cresterii incidentei bolii celiace, fapt ce a determinat ca in unele tari (Italia, de exemplu) sa se faca screening inca de la nastere. In Romania din nefericire, boala este subdiagnosticata. La noi in tara, testele sunt scumpe, ceea ce explica subdiagnosticarea si, mai mult decat atat, diagnosticarea de multe ori in faza avansata a bolii.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi descrie atat patologia bolii, cu accent pe cele mai noi teste de diagnosticare a acestei afectiuni, cat si dietoterapia bolii celiace. Volumul vine deopotriva in sprijinul personalului medical care are in observatie si tratament pacienti cu boala celiaca, cat si al parintilor cu copii afectati de aceasta boala sau adultilor cu intoleranta la gluten. De remarcat si capitolul dedicat retetelor fara gluten, de un real folos celor suferinzi de boala celiaca.

Boala celiaca este „o boala cameleon“, care poate simula un numar foarte mare de afectiuni, ceea ce face ca diagnosticul sa fie ingreunat si intarziat. In boala celiaca exista atat manifestari intestinale (diaree, anorexie, stari de voma, distensie abdominala, dureri abdominale), cat si manifestari nutritionale (deficit de fier, deficit de folati, de vitamina D, malabsobtie a nutrientilor, stari de fatigabilitate, scadere in greutate). Ceea ce ingreuneaza diagnosticarea sunt manifestarile extraintestinale ale bolii celiace – se testeaza rar boala celiaca atunci cand pacientul manifesta, de exemplu, dermatita herpetiforma, hipotrofie staturala, retard de crestere, intarzierea pubertatii, hepatita cronica cu hipertransaminazemie, hipoplazia smaltului dentar, artrita, osteopenie/osteoporoza, epilepsie cu calcificari occipitale, stomatita aftoasa, ataxie primara, tulburari psihice, infertilitate.

Boala celiaca este cea mai frecventa intoleranta alimentara, putandu-se intalni la persoane cu sau fara manifestari gastrointestinale – subiecti simptomatici si subiecti asimptomatici. Prof. dr. Mencinicopschi arata ca avem si un avantaj totusi in fata acestei boli: „Este singura boala autoimuna la care se cunoaste atat factorul de mediu – epigenetic, triggerul (gluten), dar si auto-antigenul, enzima tisulara transglutaminaza (TG2). Eliminarea glutenului din alimentatie determina remisiunea clinica totala si vindecarea bolii, prin refacerea mucoasei intestinului subtire, precum si remisia celorlalte simptome, inclusiv a celor psiho-mentale“.

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 24/03/2015