Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la gluten (chiar dacă nu ai intoleranță) - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 15 ani pentru voi

Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la gluten (chiar dacă nu ai intoleranță)

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la gluten (chiar dacă nu ai intoleranță)
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la gluten
Autor: Redacția Sfatulparintilor.ro , Credit foto: Depositphotos.com

Glutenul a devenit unul dintre cele mai controversate subiecte din alimentație. În mod clasic, doar persoanele cu boală celiacă sau intoleranță confirmată trebuiau să-l evite. Totuși, din ce în ce mai mulți oameni aleg să reducă sau chiar să elimine glutenul, observând efecte neașteptate asupra corpului și stării lor de bine.

Dar ce se întâmplă, de fapt, atunci când renunți la gluten chiar dacă nu ai o intoleranță diagnosticată?

1. Balonarea scade și digestia devine mai ușoară

Chiar și fără boală celiacă, multe persoane experimentează disconfort abdominal după consumul de pâine, paste sau produse de patiserie. Eliminarea glutenului poate reduce senzația de balonare, gazele și tranzitul dificil. Asta pentru că multe produse cu gluten conțin și aditivi, drojdii sau zaharuri care îngreunează digestia.

Ai intoleranta la gluten? ACESTEA sunt primele SEMNE!

2. Glicemia se stabilizează

Multe alimente cu gluten — pâinea albă, pastele rafinate, covrigii sau biscuiții — au un indice glicemic ridicat. Asta înseamnă că ridică rapid nivelul de zahăr din sânge, urmat de o scădere bruscă ce aduce oboseală și poftă de dulce. Când renunți la ele, înlocuindu-le cu surse de carbohidrați complecși (orez brun, quinoa, hrișcă), glicemia rămâne mai stabilă, ceea ce ajută la menținerea energiei constante pe parcursul zilei.

3. Crește claritatea mentală

Mulți oameni descriu o senzație de „ceață mentală” după mese bogate în gluten. Deși mecanismul nu este complet înțeles, unele studii arată că inflamația ușoară provocată de gluten la nivel intestinal poate influența și creierul. Eliminarea lui poate aduce o mai bună concentrare, memorie și claritate mentală.

4. Nivelul de energie se îmbunătățește

Pentru că glicemia este mai stabilă și digestia nu mai consumă atât de multe resurse, corpul rămâne cu mai mult „combustibil” pentru activitățile zilnice. Mulți care trec pe o dietă fără gluten raportează mai puțină oboseală cronică și un tonus general mai bun.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 19/08/2025