Cozonacul este painea dulce a secolelor trecute, deseori evocata de calatorii straini care au trecut sau locuit in spatiul romanesc. Cu o istorie straveche si un neam mare si ales (echivalente ale cozonacului sunt cunoscute si preparate in toate tarile europene, iar lumea contemporana il cunoaste pe toate continentele), pretiosul produs are si un loc de frunte la toate mesele importante si la toate evenimentele de suflet din spatiul romanesc.
Evident, nu ar fi fost de conceput sa lipseasca de pe masa de Pasti a oricarei gospodarii, oricat de modeste. Simbolistica sa acopera o arie larga de semnificatii: bucuria vietii, bunastarea sau macar speranta la bunastare, armonia.
Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat 31 tipuri de cozonac din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), fabricat/distribuit de 13 producatori, cu gramajul cuprins intre 325 g si 1000 g, in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor. Au fost analizate sortimente de cozonac fabricate/distribuite de catre: SC Vel Pitar SA din Ramnicu Valcea, SC Boromir IND SRL din Ramnicu Valcea, Auchan, Cora, Carrefour, Tedesco SRL din Italia, SC Grewe SRL din Vestem-Sibiu, SC SAL-PAN din Salonta-Bihor, SC Lucipol Impex SRL din Ramnicu Valcea, SC As Pan SRL din Popesti Leordeni-Ilfov, SC Cristian Impex SRL din Tulcea, SC Aida Prod Com SRL din comuna Cernica-Ilfov si SC Teoden SRL din Bailesti-Dolj. in afara de faina, zahar, drojdie, sare iodata, in „cozonacul” industrial s-au identificat urmatoarele ingrediente: spartura de soia, srot de soia, faina de soia degresata, amidon din porumb, ou praf, pudra de albus de ou, fibre de cartofi, zer praf, otet din vin, faina de orz, lapte praf, gluten din grau, ulei de palmier, ulei de rapita, enzime, drojdie comprimata, faina de porumb, gris de grau, pudra de zer, conservanti, coloranti, agenti de ingrosare, agenti de umezire, emulsifianti, corectori de aciditate, stabilizatori, anunta asociatia.
Continutul de cacao la produsele analizate variaza intre 0,5% si 2%.
Niciunul dintre produsele analizate nu respecta reteta traditionala a cozonacului (faina tip 000, lapte dulce, zahar, oua, unt, umplutura de diferite tipuri).
La 65% dintre produsele analizate nu se mentioneaza tipul de faina de grau folosita la fabricarea cozonacului.
Un singur producator de cozonaci, SC Grewe SRL, dintre cei ale caror produse au fost analizate, declara ca foloseste faina tip 000.
In cele 31 de produse analizate s-au identificat 30 de aditivi alimentari.
Top 10 cozonaci aditivati
Cozonac cu rahat si cacao, fabricat de Lucipol, contine 15 aditivi.
Cozonac cu rahat si cacao, fabricat de Vel Pitar, contine 14 aditivi.
Cozonac cu nuca si cacao, fabricat de Lucipol, contine 13 aditivi.
Cozonac cu nuca si cacao, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu nuca, cacao si stafide, fabricat de Lucipol, cozonac cu nuca, stafide si cacao, fabricat pentru CORA, contin cate 11 aditivi.
Afla mai multe pe CAPLIMPEDE.RO.
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025