Painea
Cu totii stim ca painea ingrasa, insa acesta nu este decat un mit. De fapt, ne ingrasam din cauza alimentelor pe care le consumam impreuna cu painea! Specialitatile de paine facute cu mult ulei, precum focaccia si ciabatta, sunt mai bogate in calorii si grasimi, insa este vorba despre grasimi sanatoase, date de uleiul de masline, nesaturate si, implicit, mai benefice pentru inima! Cel mai indicat este sa consumi paine bogata in fibre, care ajuta la starea de sanatate a stomacului si care te fac sa te simti satul pentru o perioada mai mare, precum painea graham, de secara, din faina integrala si din mai multe cereale. De mentionat este faptul ca painea cu seminte are un indice glicemic mai scazut, producand astfel o crestere mai mica a nivelului de zahar din sange si un raspuns diminuat al insulinei.
Branza
Daca mananci o bucata mica de branza la sfarsitul mesei, aceasta neutralizeaza acidul provocat de alte alimente si, astfel, iti poate proteja dantura. De cele mai multe ori, branza este bogata in grasimi, dar multe dintre produsele cu un continut mai ridicat de grasimi – cheddar, brie, gorgonzola sau parmezan – au o aroma mai puternica, astfel incat nu e necesar un consum foarte mare din aceste tipuri de branza. Totodata, branza de capra, branza de casa, edam, feta, camembert si mozzarella au un continut mai scazut de grasimi.
Carnea
Carnea iti ofera multe tipuri de nutrienti: proteine, vitamina B12 si fier – importanti pentru producerea si dezvoltarea celulelor sanatoase din sange. Totusi, un consum mare de carne duce la riscul aparitiei cancerului de colon, in special daca este vorba despre semipreparate (sunca, slanina, carnati, salam, carne la conserva si carne sarata de vita). Carnea de porc contine mai multi acizi grasi nesaturati, benefici pentru organism, in vreme ce carnea de miel poate fi adesea grasa. Este indicat consumul unui gratar din carne macra de vita. De asemenea, o dieta bogata in fibre poate contracara efectele daunatoare ale unui consum mai mare de carne.
Prajiturile
Trebuie sa ai grija la continutul ridicat de sare si uleiuri vegetale partial hidrogenate din prajiturile cumparate din magazine (care contin acizi grasi trans, ce ridica nivelul de colesterol din sange). Cand vrei sa slabesti, inlocuieste prajiturile cu ciocolata, ce au un nivel destul de ridicat de zaharuri, cu fructe uscate sau legume. Daca, totusi, vrei sa coci o prajitura, este mai bine sa pui fructe in loc de zahar. Unele prajituri pot fi coapte cu ulei, fapt care nu va reduce numarul de calorii, dar va spori continutul de acizi grasi nesaturati.
Autor: Alexandra NEDELCU
Citeste continuarea: 1 2