Alimente care produc inflamatii in organism. Cat de des le consumi? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Alimente care produc inflamatii in organism. Cat de des le consumi?

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Alimente care produc inflamatii in organism. Cat de des le consumi?
Alimente care produc inflamatii in organism
Credit foto: © Eminavn | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images

Inflamatiile nu sunt neaparat ceva rau. Ele sunt un raspuns al organismului la rani sau infectii, prin care sistemul imunitar ne apara de potentiali factori daunatori. Atunci cand, de exemplu, te tai la mana, sistemul imunitar impinge mai mult sange in organism, pentru a trimite in zona afectata “agentii”. Asa apare inflamatia, adica roseata, caldura, umflarea si durerea in respectivul perimetru.

Daca aceste inflamatii sunt perfect normale, nu acelasi lucru se poate spune si despre inflamatiile cronice. Aceste manifestari sunt destul de grave intrucat sistemul imunitar este tot timpul in alerta si genereaza celule care sa apare organismul de un dusman inexistent. In acest fel se ajunge la boli precum cancerul, bolile cardiovasculare, artrita, Alzheimer si altele.

Inflamatia cronica poate fi cauzata de multi factori, de la obezitate, pana la respirarea unui aer poluat. Stilul de viata are, de asemenea, o contributie importanta. Fumatul, sedentarismul, lipsa somnului contribuie la accelerarea acestei boli.

Potrivit medicului nutritionist Jessica Black, autoarea cartii Dieta Antiinflamatorie, alimentele pot contribui si ele la aparitia inflamatiilor cronice. Iata 9 lucruri pe care trebuie sa le elimini din alimentatia ta, daca vrei sa n-ai de-a face cu inflamatia cronica.

1. Grasimile trans

Desi in general, in industria alimentara, se sesizeaza o scadere a concentratiei de grasimi trans din alimentele procesate, ar fi totusi indicat sa urmaresti pe eticheta cat ulei hidrogenat sau partial hidrogenat contine respectivul preparat.

2. Zaharul

Vestea buna ca sunt din ce in ce mai putine grasimi trans in alimentele procesate este insotita de una rea. Sunt inlocuite cu zahar, pentru a da savoarea disparuta odata cu eliminarea grasimilor. Zaharul tine tot timpul organismul “in priza”, trimitand mesaje necorespunzatoare sistemului imunitar care isi face datoria.

Citeste si: 5 alimente sanatoase care contribuie la aparitia inflamatiilor in organism

3. Painea alba

Painea si pastele din faina alba se transforma rapid in zaharuri, ceea ce conduce, evident, la aparitia inflamatiilor. Consuma in schimb cereale integrale, pentru a evita caloriile “goale”.

4. Alcoolul

Alcoolul irita oricum organismul, iar daca si exagerezi ai sanse mari sa te confrunti cu inflamatia cronica. Este adevarat ca unele studii spun ca un consum moderat de alcool previne aparitia unor boli cardiovasculare sau Alzheimer, insa trebuie sa cantaresti foarte atent plusurile si minusurile inainte de a lua o decizie.

Nu rata nici: Lupta cu acneea! Vezi lista alimentelor care provoaca acnee

5. Acizii grasi omega-6

Acizii grasi omega-6 sunt sanatosi, insa nu trebuie sa aiba o pondere mai mare in alimentatie decat omega-3. Acest dezechilibru poate duce la aparitia inflamatiilor. Inlocuieste, asadar, cateva portii de seminte si uleiuri vegetale bogate in omega-6 cu peste sau nuci, pentru a aduce un aport optim de omega-3 in organism.

6. Gluten

Studiile inca nu sunt foarte concludente in ceea ce priveste glutenul si reactiile pe care le genereaza in organism la persoanele care nu sunt declarate cu “intorelanta la gluten”.Totusi, persoanele care au renuntat de buna voie la gluten declara ca se simt mult mai bine. Cel mai probabil, glutenul creeaza modificari in digestie, ceea ce conduce la balonari, o reactie inflamatorie imediata in urma consumului de gluten.

Te mai poate interesa si: Cum sa reduci inflamatia cronica din organism. N-are legatura cu alimentatia

© Eminavn | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images

Data articol: 12/11/2023