Cu totii vorbim despre alimentatie sanatoasa. Indiferent de varsta, sex, profesie sau pregatirea intelectuala, cu totii suntem constienti de importanta unei diete echilibrate, care sa aduca organismului energia, nutrientii, vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru a fi sanatos. Iar cand vorbim despre alimentatia sanatoasa bebelusilor sau a copiilor, indiferent de varsta lor, subiectul este cu atat mai important, mai ales in primii ani de viata, cand sistemul imunitar se intareste si datorita alimentatiei sanatoase.
Pe forumul Sfatulparintilor.ro, dezbaterile in ceea ce priveste dieta potrivita pentru imunitatea copilului au adus foarte multe comentarii si aporturi de calitate. Noi va prezentam in cele ce urmeaza sfaturi utile postate de unul din membrii activi ai comunitatii Sfatulparintilor.ro, danutzasibiu, care a venit in intampinarea mamicilor dornice de a afla cat mai multe informatii de calitate despre alimentatia sanatoasa si intarirea imunitatii pentru copiii lor.
Alimentatie sanatoasa pentru intarirea sistemului imunitar inseamna mai multe fructe si legume
Asigurarea unui sistem imunitar sanatos este o prioritate in procesul de crestere al copilului, deoarece imunitatea ridicata fereste organismul de boli sau il ajuta sa treaca mai repede si mai usor peste acestea. De cand am inceput diversificarea cu fetita mea, in cadrul alimentatiei, am incercat sa ii dau cat mai multe fructe si legume, in loc de vitaminele din farmacii, pentru a-si lua vitaminele si mineralele in mod natural. Eu sustin incurajarea copiilor in consumul de legume, fructe si sucuri proaspete. Zincul factor important intr-un sistem imunitar sanatos. Asigurarea unui consum adecvat de alimente bogate in zinc ajuta la mentinerea sistemului imunitar in buna functiune.
Alimentele cu mult zinc sunt cele bogate in proteine cum ar fi puiul, carnea sau ouale, dar pot fi gasite si in cereale fortificate, iaurt, lapte. In loc de enzime probiotice sau alte pliculete din farmacii ii dau iaurt care contine el insusi bacterii probiotice. In loc de apa ii dau cateva zile pe luna ceai de echinaceea sau chiar granule homeopate de echinaceea, care sunt indicate pentru cresterea imunitatii. Cel mai important lucru care trebuie sa caracterizeze o dieta potrivita pentru intarierea imunitatii este diversitatea. Copilul trebuie sa consume cate putin din fiecare aliment in parte, deoarece alimentele contin toate proteinele, mineralele si vitaminele necesare unei dezvoltari armonioase. Este de evitat prepararea hranei copilului prin prajire deoarece alimentele isi pierd din proprietatile nutritive, iar uleiul prajit contine foarte multi carbohidrati.