Cand vreti sa cumparati carne, lapte sau peste exista si pericolul ca acestea sa nu fie intr-o stare buna, iar comerciantii sa va “ademeneasca” cu mirosuri, coloranti sau alte “artificii” care sa dea senzatia de proaspat. Iata cum sa alegi produsele lactate si pestele produsele din peste proaspete pentru a le deosebi de cele alterate, mai ales ca acum cumparaturile pentru Sarbatorile Pascale sunt in toi.
Lapte
Culoarea si opacitatea se apreciaza dupa introducerea laptelui intr-un cilindru de sticla incolora.
Omogenitatea se apreciaza prin trecerea laptelui dintr-un cilindru in altul, urmarindu-se modul de curgere, ocazie cu care se apreciaza si consistenta. Laptele nu trebuie sa formeze un filon consistent urmat de o curgere greoaie.
Smantana
Aprecierea organoleptica se face pe produsul cu o temperatura de 8-12 °C. Se are in vedere aprecierea aspectului, consistentei, mirosului si gustului.
Nu este admisa pentru consum smantana cu consistenta filanta sau mucilaginoasa, cu bule de gaz sau mirosuri si gusturi straine.
Branzeturile
Branzeturile se grupeaza in doua mari categorii: branzeturi cu pasta moale si branzeturi cu pasta tare.
Te mai poate interesa si: Cum sa alegi CORECT carnea pentru GRATAR!