7 sfaturi să nu mănânci mai mult decât trebuie - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

7 sfaturi să nu mănânci mai mult decât trebuie

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » 7 sfaturi să nu mănânci mai mult decât trebuie

Alimentaţia sănătoasă a devenit un subiect important pentru omul modern. În acelaşi timp, nu doar alimentaţia sănătoasă trebuie să-i preocupe pe oameni ci şi cantitatea mâncărurilor consumate. Excesul de mâncare este o probleme dificilă, ce poate fi, însă, rezolvată. Depăşirea nevoii de supraalimentaţie poate fi soluţionată printr-o stare mentală corespunzătoare, dedicaţie şi o observare atentă a modului în care te comporţi. În continuare prezentăm 7 sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă dar şi pentru a te ajuta să mănânci doar atât cât ai nevoie:

 

 

Alimentaţie sănătoasă #1: Vizualizează rezultatele dorite

Înainte de a demara orice plan, este vital să te pregăteşti mental pentru atingerea obiectivelor. Iar depăşirea problemelor legate de dietă nu este o excepţie. Astfel că, mai întâi analizează-ţi mental obiceiurile alimentare. Conştientizează-ţi tendinţele. Cunoaşte-te pe tine însuţi/ăţi. Numai după ce ai parcurs această etapă eşti pregătit/ă să porneşti la drum.

 

 

Alimentaţie sănătoasă #2: Mănâncă încet

În acest fel, nu vei pierde semnalele pe care corpul tău ţi le transmite. În caz contrar, nu vei ştii când eşti plin. Dacă foloseşti un castronel şi o pereche de beţigaşe chinezeşti la masă, mai ales dacă nu eşti obişnuit/ă, vei mânca foarte încet.

 

 

Alimentaţie sănătoasă #3: Mănâncă des dar puţin. Nu lasă să treacă mai mult de 5 ore fără să iei ceva în gură

Porţiile mici şi dese sunt un ajutor excelent în cazul în care doreşti să te obişnuieşti să mănânci încet. Aşa stomacul tău va fi mereu ocupat şi-ţi va transmite mai repede că este plin. Un alt beneficiu al acestui comportament este că talia va rămâne îngustă datorită faptului că stomacul nu va mai fi niciodată plin până la refuz. În caz contrar, stomacul tău va bombarda creierul cu semnale care indică foamea şi care te vor face să te arunci asupra mâncării şi să înfuleci orice. Înainte de a te aşeza la masă, bea puţină apă, astfel încât stomacul tău să nu fie gol.

 

 

Alimentaţie sănătoasă #4: Înainte de masa principală mănâncă fructe sau salată

Începe prânzul cu un măr sau o salată, care să-ţi umple stomacul înainte de a trece la meniul principal.

 

 

Alimentaţie sănătoasă #5: Pune mai puţin în farfurie

Dacă ai bufet suedez, nu uita că poţi să-ţi umpli din nou farfuria. Iar când comanzi la restaurant nu eşti obligat/ă să mănânci totul din farfurie. Dacă ai comandat o porţie imensă, roagă ospătarul să-ţi împacheteze ceea ce nu ai consumat astfel încât să mănânci mai târziu.

 

 

Alimentaţie sănătoasă #6:  Conştienţizează-ţi obiceiurile alimentare atunci când eşti sub influenţa emoţiilor. Nu rezolvi problemele dacă exagerezi cu mâncarea

Este important să recunoşti care sunt lucrurile care ţi-au scăpat de sub control. Ideal ar fi ca tu să fii cel care observă derapajele, însă dacă alcineva îţi atrage atenţia asupra a ceea ce ţie ţi-a scăpat, nu rata oportunitatea de a îndrepta situaţia.

 

 

Alimentaţie sănătoasă #7:  Încearcă să nu mai faci şi altceva în timp ce eşti la masă (să priveşti la tv, să citeşti sau să te joci la pc)

Dacă te concentrezi pe alte activităţi creierul tău va rata semnalele pe care i le trimite corpul. Cum toată atenţia ta este concentrată pe carte sau pe joc nu vei ştii când să te opreşti din mâncat.

Data articol: 03/09/2012