Colesterolul marit este una dintre cele mai periculoase afectiuni. In cazul in care nu mergi la doctor sa-ti faci o analiza a sangelui, descoperi mult prea tarziu ca ai colesterolul marit.
Legumele si fructele bogate in fibre scad riscul unui colesterol marit
Nu este un secret faptul ca vegetarienii au valori mai scazute ale colesterolului si riscuri mai mici de a dezvolta boli de inima comparativ cu persoanele care consuma carne. Si asta datorita faptului ca au o dieta bogata in fibre care se gasesc exclusiv in fructe, legume, cereale integrale si fasole. Fibrele sunt de doua feluri: solubile si insolubile. Se pare ca primele au cel mai mare impact in lupta contra colesterolului marit. Cercetatorii au descoperit faptul ca un consum de 15 g de fibre solubile pe zi poate scadea LDL-ul, colesterolul rau, cu 5-10%. Un anumit tip de fibre solubile, pectina, nu doar ca reduce valorile colesterolului, insa si incetineste procesul digestiv. Printre fructele bogate in pectina se numara merele, gutuile, perele, care te ajuta sa pierzi din greutate si tin in frau colesterolul. In plus, alimentele cu un continut ridicat de fibre sunt sarace in grasimi saturate si in colesterol si au si putine calorii. Insa, asta nu inseamna ar trebui sa mananci o feliei de paine integrala pe care ai intins o portie generoasa de unt.
Multivitaminele sunt un ajutor important in lupta impotriva colesterolului marit
Chiar si in cazul in care dieta ta este bogata in grasimi mononesaturate si in fibre, totusi s-ar putea sa lipseasca anumiti nutrienti importanti din ea. Iar un supliment de minerale si multivitamine te poate ajuta sa-ti completezi baza nutritionala si posibil sa-ti reduca riscul aparitiei unor boli de inima sau a unui atac cerebral.
Sfatul specialistului este sa alegeti complexul de multivitamine si minerale care asigura 400 micrograme de acid folic, 2 micrograme de vitamina B6 si 6 micrograme vitamina B12. In absolut toate studiile de reducere a colesterolului cele 3 vitamine B joaca un rol important in protectia sanatatii inimii.
Intr-un studiu realizat de Universitatea Harvard, la care au participat 80.000 de asistente medicale, s-a descoperit ca cele care au consumat mai mult acid folic prezentau cu 31% riscuri mai mici de a dezvolta boli de inima. Acidul folic ajuta la scaderea nivelului de homocisteina, ale carei valori mari in organism pot creste riscul de aparitie a unor afectiuni ale inimii sau a unui atac cerebral. Printre alimentele bogate in acid folic se numara portocalele, fasolea rosie si spanacul. Acelasi studiu a relevat faptul ca femeile care au consumat mai mult vitamina B6 au redus riscul de a avea boli de inima cu 33%. Ca si acidul folic, vitamina B 6 reduce nivelul homocisteinei. In cazul persoanelor mai in varsta, tinerea sub control a homocisteinei depinde de nivelul vitaminei B12 din organism. Dupa 50 de ani organismul uman absoarbe mai putina vitamina B12 din mancare. Tocmai de aceea este nevoie si de un complex de mutivitamine.
Citeste continuarea: 1 2
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025