Desi pericolul este foarte mare, multi oameni au consumat, la un moment dat, alimente expirate. Producatorii trec un termen de valabilitate pe produs pentru a se proteja in cazul in care cineva are de suferit. Mai mult sintagma “valabil pana la data de…” se refera la perioada in care gustul produsului nu se altereaza, nu cand devine nesanatos.
Atunci cand vine vorba despre siguranta alimentara, nu trebuie sa iei in calcul doar termenul de valabilitate trecut pe eticheta, ci si alti factori care ar putea sa-ti puna sanatatea in pericol.
Ce se intampla daca mananci alimente expirate
Alimentele expirate pot produce probleme serioase de sanatate. Printre simptomele unei toxiinfectii alimentare se numara greturi, varsaturi, diaree, voma.
Persoanele aflate intr-o categorie mare de risc sunt gravidele, copiii mici, batranii si cei cu probleme la sistemul imunitar. In aceste cazuri se poate ajunge chiar la deces.
Dar, daca esti atent la semnele care te avertizeaza ca e ceva in neregula, le poti consuma linistit.
Citeste mai multe informatii despre intoxicatiile alimentare aici.
Ce inseamna aliment expirat
Alimente expirate sunt cele care prezinta semne de degradare. Aici putem enumera: mucegaiul, putrefactia, mirosul neplacut etc. De regula, alimentele congelate, conservate sau uscate, pot fi consumate dupa expirarea termenului de valabilitate. DAR, inainte de a fi mancate, indiferent ca sunt produse proaspete sau procesate, chiar daca sunt sau nu in perioada de valabilitate, trebuie urmarite cateva elemente care pot avertiza asupra sigurantei consumului.
Peste
Peste bun de consum ar trebui sa miroasa a ocean/balta. Un miros usor sarat sau dulceag este in regula. Dar daca pestele are un miros puternic, cu siguranta nu este bun pentru consum.
Te mai poate interesa: Alimentele din comert iti pot imbolnavi familia. Invata sa alegi produsele lactate si pestele
Carne
Daca pe suprafata carnii s-a format o pojghita lipicioasa, inseamna ca bacteriile se inmultesc. Totusi, nici carnea foarte rosie nu este neaparat sanatoasa, ci poate indica faptul ca a fost tratata cu amoniac.
Conserve
Cand conservele sunt umflate sau prezinta deformari este un semn clar ca au fost infectate cu o bacterie responsabila pentru botulism.
NU consuma niciodata o conserva care prezinta umflaturi sau deformari. Acest lucru inseamna ca s-au format gauri microscopice in ambalaj prin care a patruns aerul.
Cartofi
Cartofii care au stat prea mult la soare formeaza, pe sub coaja, o pelicula verde. NU consuma cartofii in aceasta stare. Din fericire, daca indepartezi stratul verde, cartofii sunt buni de consum.
Un cartof care nu mai este bun pentru a fi mancat are textura spongioasa, putrezita si are coaja zbarcita.
Fructe si legume
Fructele si legumele care nu mai au coaja ferma si prezinta zbarcituri NU mai sunt bune pentru consum. De asemenea, se poate forma o pojghita lipicioasa deasupra.
Alimente congelate
Daca produsele congelate prezinta semne de “degeratura”, nu le manca. Acest lucru inseamna ca produsul a fost decongelat la un moment dat, apoi congelat la loc. Sau ca nu a fost impachetat corespunzator asa ca a fost expus la oxigen.
Mai multe informatii despre cum sa alegi produsele alimentare gasesti aici.
Citeste continuarea: 1 2