8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti!
Fructele si legumele sunt excelente surse de nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti. Multi dintre acesti nutrienti sunt binecunoscuti pentru efectele lor asupra sanatatii umane. Dintre toate fructele si legumele, exista 8 super-alimente care contribuie atat la cresterea nivelului de energie, cat si la imbunatatirea starii de spirit.
Iata 8 super-alimente pentru cresterea energiei. Si cum le poti folosi!
Pudra maca
Maca vine tocmai din inaltii munti din Peru si este folosita in mod traditional atat ca aliment, cat si ca medicament. Radacina asemanatoare ridichiei este uscata si macinata pana se obtina o pudra care are gust de caramel. O poti gasi in magazinele specializate, dar si in online. Sunt trei varietati de pudra maca: galbena, neagra si rosie, fiecare cu proprietatile sale. Dintre toate, cea mai sanatoasa (si populara) este considerate pudra maca galbena.
Beneficii pudra maca
Acest aliment minune contine proteine, calciu, magneziu, potasiu, vitamina C, dar si alte vitamine si minerale esentiale. Pudra maca spoeste nivelul de energie, insa nu este un stimulant (precum cofeina), deci nu da stari de anxietate sau neliniste.
Maca are proprietati adaptogene, ceea ce inseamna ca se adapteaza la ceea ce corpul tau are nevoie si echilibreaza situatia, inclusiv in ceea ce priveste hormonii. Specialistii spun ca pudra maca reduce bufeurile si simptomele sindromului premenstrual.
Nu ar fi de ocolit nici proprietatile afrodisiace si de crestere a fertilitatii. Studiile au aratat ca pudra neagra maca sporeste numarul de spermatozoizi si protejeaza impotriva cancerului de prostata.
Cum sa folosesti pudra maca
Gratie starii de pudra si a aromei minunate, este foarte usor de inclus in dieta. Poti sa o adaugi in laptele de cocos sau in cafea. Poti sa o folosesti cand prepari granola, smoothie-uri, aluat de prajituri. Optiunile sunt, practic, nelimitate. Poti incepe cu un sfert de lingurita la doua zile, apoi sa cresti la jumatate de lingurita, o data la doua zile, pana ajungi la 1-2 lingurite pe zi. In acest fel dai voie sistemului digestive sa se obisnuiasca. Atentie! NU consuma maca inainte de culcare pentru ca poate avea efecte stimulatoare.
Spirulina
Desi i se spuna alga verde-albastra, spirulina este o bacterie care traieste in apele sarate (si in unele ape dulci). Ea se consuma in Africa si Mexic de acum sute de ani. Dupa ce este recoltata, spirulina se usuca prin inghetare si se trasforma in pudra minune pe care o cunoastem cu totii.
Beneficii spirulina
Spirulina contine multi nutrienti, plecand de la fier, betacaroten, vitamine din complexul B, antioxidanti, protein, acid gamalinoleic. Spirulina este o excelenta sursa de vitamina B12 pentru vegetarieni si vegani. Antioxidantul care da spirulinei culoarea verde-albastra are proprietati care lupta impotriva radicalilor liberi si protejeaza corpul impotriva distrugerii ADN-ului. Spirulina ajuta inima si tine sub control tensiunea arteriala.
Cum sa folosesti spirulina
Spirulina se poate adauga in smoothie-uri sau in salate.
Citeste si: Ulei de canepa. Beneficii, utilizari si contraindicatii
Cacao
Cacaoa este o pudra provenita prin uscarea si macinarea semintelor fermentate ale copacului ca cacao. Ciocolata este atat de buna datorita acestei pudre minune. Maiasii considerau cacaoa drept aliment al zeilor si este cunoscuta pentru beneficiile sale pentru sanatate cu multa vreme inainte de a ajunge in Europa.
Beneficii cacao
Cacaoa este bogata in minerale, flavonoide si alti antioxidanti, precum si in fibre solubile asociate reducerii riscului de diabet. Studiile au confirmat faptul ca pudra de cacao protejeaza creierul impotriva imbatranirii, protejeaza nervii impotriva inflamatiilor sis cade tensiunea arteriala.
Cacaoa mai are rolul de a stimula sistemul nervos, dar este mult mai blanda decat cafeaua. Poate fi o optiune daca vrei sa reduci consumul de cafea. Cacaoa mai contine triptofan, un aminoacid esential asociat cu starea de bine si cu reducerea anxietatii.
Cum sa folosesti cacaoa
Cacaoa nu se foloseste doar in ciocolata. O poti adauga in lapte, in iaurt, in smoothie-uri.
Citeste si: Unt de cacao: 7 beneficii si utilizari
Citeste continuarea: 1 2