Morcovii sunt considerati cele mai populare legume din lume, dupa cartofi. Morcovii contin carotenoide, substante solubile in grasimi, iar prepararea lor in ulei, sau transformarea in piure si suc creste cu 600% cantitatea de carotenoide.
Iata 8 beneficii ale morcovilor:
1. Imbunatatesc vederea
In cultura vestica, morcovii sunt buni pentru ochi. Ceea ce nu este departe de adevar. Betacaronetul din morcovi este transformat in vitamina A, in ficat. La randul sau, la nivelul retinei, vitamina A este transformata in rodopsina, un pigment necesar vederii de noapte. De asemenea, betacarotentul protejeaza impotriva macularii degenerative si a cataractei senile.
2. Previn cancerul
Studiile de specialitate au aratat faptul ca morcovul reduce riscul dezvoltarii cancerului la plamani, la sani si la colon, substantele falcarinol si falcarindiol continute de morcovi avand proprietati anticancerigene. Falcarinolul este un pesticid natural secretat de morcov pentru a proteja radacina de fungi.
3. Efect antiimbatranire
“De vina” este tot betacarotenul care se comporta ca un antioxidant si protejeaza organismul impotriva degradarii celulare.
Citeste si: 10 motive sa mananci mai multi morcovi
4. Piele stralucitoare
Vitamina A si antioxidantii din morcovi protejeaza pielea de deshidratare, previn aparitia ridurilor, a acneei si redau tonusul pielii.
Morcovii pot fi folositi si ca tratament extern pentru piele. Prepara o masca din morcov copt zdrobit amestecat cu putina miere, o lingurita de ulei de masline si cateva picaturi de zeama de lamaie. Lasa sa actioneze cateva minute, apoi clateste-te.
Citeste continuarea: 1 2