Fiecare lucru pe care il traim sau il mancam are si parti bune, si parti rele. Noi n-avem de facut decat sa le punem intr-o balanta, sa adunam plusurile si minusurile si sa hotaram ce varianta alegem. Iata 9 exemple de alimente care pe de-o parte fac rau, dar pe de alta sunt totusi necesare vietii.
1. Ouale
Parti rele: Sunt o bogata sursa de colesterol si au un continut ridicat de grasimi trans. Asa ca ar trebui redus consumul lor. Insa nici fara ele nu se poate.
Parti bune: Ouale contin luteina si zeaxantina, doi compusi care contribuie la reducerea riscului de maculare degenerativa (deteriorarea retinei), principala cauza de orbire a persoanelor peste 50 de ani. In plus, ouale sunt foarte consistente. Potrivit unor studii nutritionale, persoanele care au mancat la micul dejun un singur ou, au mancat mai putin la pranz decat cei care au consumat un mic dejun cu acelasi numar de calorii.
2. Carnea de vita
Parti rele: Carnea rosie contine foarte multe grasimi saturate si colesterol. Cine are grija de inima lui ar trebui sa o evite pe cat posibil. Dar are si carnea rolul ei.
Parti bune: Carnea fara grasime reprezinta o importanta sursa de proteine si fier (un mineral esential pentru transportul oxigenului de la plamani la celulele corpului. Ca sa ocolim cat de cat problemele colesterolului carnea trebuie preparata numai pe gratar, fiarta sau la aburi.
3. Ciocolata
Parti rele: Multe grasimi, mult zahar, dar un gust foarte bun. Putini ii pot rezista. Nu chiar, atat de rau totusi.
Parti bune: Ciocolata neagra contine antioxidanti care au efect de subtiere a sangelui, ceea ce inseamna pura sanatate pentru sistemul circulator. De asemenea, un studiu realizat recent in Elvetia, demonstreaza ca persoanele care au mancat in fiecare zi, timp de doua saptamani, aproximativ 40 de grame de ciocolata neagra, si-au redus simtitor hormonii stresului (inclusiv cortizol). Exista un singur dezavantaj – 40 de grame de ciocolata inseamna 235 de calorii.
4. Cartofii
Parti rele: Cartofii au un index glicemic ridicat. Ceea ce inseamna ca nu sunt indicati persoanelor care sufera de diabet.
Parti bune: In schimb, sunt o buna sursa de fibre, potasiu si vitamina C. Si atata vreme cat consumati cartofi nature, fara nici un adaos de grasimi, sare etc., atunci n-ar trebui sa va ingrijoreze indexul glicemic.
5. Painea
Parti rele: Multi nutritionisti avertizeaza ca painea are un continut bogat de carbohidrati.
Parti bune: Nu painea in sine este periculoasa, ci faina din care este facuta. Daca mancati paine din faina integrala atunci nu aveti de ce sa va temeti.
6. Porumbul
Parti rele: Singurul inconvenient al porumbului este ca nu are foarte multi nutrienti si deci, nu este satios. In rest, numai de bine.
Parti bune: Contine fibre, la fel de multe ca fructele de padure. Porumbul este, de asemenea, o bogata sursa de antioxidanti precum luteina si zeaxantina.
7. Cafeaua
Parti rele: Cafeaua te poate agita, iti poate tulbura somnul. Ceea ce nu face foarte bine la sanatate. Exista, insa si vesti optimiste.
Parti bune: Studii de ultima ora releva faptul ca substante aflate in compozitia cafelei contribuie la reducerea riscului aparitiei dementei, diabetului si a cancerului de ficat. Cele mai bune rezultate sunt date daca se bea intre 2 si 4 cesti pe zi. Si daca simtiti agitatie sau nu mai puteti dormi, puteti oricand sa reduceti cantitatea. De asemenea, gravidele sau femeile care alapteaza n-ar trebui sa bea mai mult de doua cescute. (Sursa: Yahoo Shine)