Daca te intreaba cineva care este cea mai la indemana bautura pe care o bei cand iti este sete, primul lucru care iti va veni in minte este… sucul. Desi stim cu totii ca nu este sanatos. Din anul 1798, cand a aparut termenul de apa minerala carbogazoasa, milioane de oameni au inceput sa consume bauturi carbogazoase si au contribuit la succesul de invidiat al acestei industrii. Desi un suc ti se pare ieftin, s-ar putea ca pe termen lung sa fie mai scump decat crezi.
Iata de ce ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte sa iti iei o sticla de suc.
1. Calorii inutile si pofta de dulce
Multi dintre noi, cand calculam aportul caloric zilnic, uitam sa numaram caloriile pe care le contin bauturile. O cantitate de 350 ml de suc contine aproximativ 150 de calorii si 9 lingurite de zahar. Poate te gandesti ca poti sa apelezi ca alternativa la bauturile light, fara zahar si cu continut caloric mai mic. Studiile arata ca indulcitorii artificiali folositi in sucurile light iti vor mari pofta de dulce pe care ti-o vei potoli cel mai probabil cu o prajiturica, doar iti permiti din moment ce ai baut un suc fara calorii, nu?
2. Oase mai sensibile si dinti nesanatosi
Sucurile contin acid fosforic pentru a le imbunatati gustul. Dar acest ingredient are efecte nocive: incurajeaza organismul sa elimine calciul prin urina si astfel slabeste oasele. De asemenea, pot ataca smaltul dintilor si produce carii din cauza continutului ridicat de zahar. Oamenii care beau 2-3 bauturi dulci zilnic, au 62% mai multe sanse de carii si alte afectiuni dentare.
PH-ul unei bauturi carbogazoase variaza intre 2 si 3.5 (caracter puternic acid) in timp ce PH-ul gurii este intre 6 si 7 (neutru). Este ingrijorator cand ne gandim ca acidul din baterii are pH 1 si ca acidul fosforic este utilizat la indepartarea ruginii.
3. Diabetul
Sucurile contin concentratie mare de sirop de fructoza de porumb, care este un carbohidrat simplu, este usor absorbit de organism marind nivelul de insulina. Un studiu efectuat pe o perioadă de 8 ani a descoperit ca femeile care beau una sau mai multe bauturi zaharoase pe zi, au semnificativ crescut riscul de a dezvolta diabet zaharat.
4. Afectiuni ale ficatului
Din cauza tuturor indulcitorilor artificiali, ficatul tau este suprasolicitat fiind nevoit sa proceseze aceste substante. Toate zaharurile sunt transformate in final in glucoza. Dar fructoza de porumb este mult mai greu metabolizata si astfel esti predispus la afectiuni ale ficatului.
5. Deshidratare
Desi tu bei suc pentru a iti satisface setea, afla ca rezultatul este exact opusul. Majoritatea sucurilor carbogazoase contin cafeina. Aceasta are efect diuretic si astfel te deshidrateaza. Specialistii sustin ca, daca 2 litri de apa sunt indicati zilnic, echivalentul la suc, pentru a fi la fel de hidratat, este de 3,5 litri.
6. Dependenta
Este lesne de inteles de ce ajungem sa fim dependenti de sucuri, daca ne uitam la continutul lor ridicat de zahar si cafeina. Cafeina este un stimulant al sistemului nervos, zaharul este ca un drog care iti satisface pofta de dulce dar o si incurajeaza. Cele doua elemente sunt combinatia „perfecta”. Daca esti bautor „inrait” de sucuri carbogazoase si vrei sa te lasi, te vei confrunta cu simptome specifice renuntarii la orice dependenta: dureri de cap, iritare, agitatie si insomnie.
Va prezentam mai jos punctul de vedere al Asociatiei Nationale pentru Bauturi Racoritoare:
Bauturile racoritoare nu sunt responsabile pentru obezitate. Statisticile arata ca bauturile racoritoare contribuie cu mai putin de 3% din calorii la dieta zilnica medie in Europa si aproape 30% din bauturile racoritoare vandute in Europa nu contin calorii sau au un continut scazut de calorii.
Expertii – de la cei ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii si pana la cei ai Comisiei Europene – confirma faptul ca ponderea crescanda a nivelului de obezitate se datoreaza mai multor factori, si anume:
– Stilul de viata modern. Dezvoltarea societatii si progresele tehnice si tehnologice au facut ca generatiile de astazi sa consume mai putina energie decat generatiile anterioare – mai multe masini, mai putina miscare, aparate de uz casnic ce economisesc munca, mai multe locuri de munca sedentare, mai mult timp liber sedentar.
– Reducerea timpului alocat exercitiilor fizice in ultimii 30 de ani. Tendinta este remarcata in special la copii, care petrec din ce in ce mai putin timp afara explorand si mai mult timp in interior, sub supraveghere.
– Dietele necorespunzatoare. Nu exista aliment nesanatos, ci doar diete necoresponzatoare. Pentru a ramane sanatosi, oamenii au nevoie de un echilibru de substante nutritive: grasimi, zaharuri, proteine, fibre etc. O dieta necorespunzatoare este atunci cand anumiti nutrienti sunt consumati in exces, iar alte substante nutritive sunt consumate in cantitati insuficiente. Restrictionarea necontrolata a consumului unor alimente si bauturi, dietele aleatorii care limiteaza sever numarul caloriilor zilnice si excesele alimentare sunt la fel de periculoase si ar trebui evitate pe termen lung deoarece priveaza organismul de aportul de nutrienti si lichide strict necesare bunei functionari.
– Lipsa de informatii nutritionale. Educatia referitoare la o nutritie optima este esentiala pentru a avea siguranta ca oamenii stiu cum sa se hraneasca, atat ei, cat si familiile lor. Pentru a aborda cu succes obezitatea si supraponderabilitatea este nevoie de o abordare coordonata. Este necesar ca guvernul, industria, comunitatea medicala si societatea civila sa colaboreze indeaproape pentru a schimba comportamentul, a educa oamenii si pentru a promova un mod de viata sanatos. Varietatea nutritionala este esentiala pentru asigurarea nevoilor specifice fiecaruia. Niciun aliment nu ofera toti nutientii necesari organismului in cantitatea potrivita, orice aliment joaca un rol in satisfacerea necesarului zilnic. O alimentatie corecta nu depinde direct de alimentele consumate luate individual, ci de combinatiile dintre acestea, de cantitatile in care sunt consumate si deobiceiurile culinare. Cheia pentru o alimentatie sanatoasa este echilibrul si adaptarea la nevoile specifice fiecarui organism.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?