Cand te gandesti la acizii grasi omega-3, automat ai in minte produsele din peste. Insa, multe alte alimente sunt surse importante de omega-3. Iata ce sa treci pe lista ta de cumparaturi data viitoare cand te duci la supermarket.
1. Nuci
O mana de nuci la micul dejun sau folosite pe post de gustare la pranz iti asigura aportul de acid alfalinolenic (ALA), unul dintre cele trei tipuri de acizi grasi omega-3. Nucile pecan si fisticul contin de asemenea, ALA. Atentie, insa, migdalele NU!
2. Fasole
Fasolea pestrita, fasolea rosie, soia verde sunt surse excelente de ALA. Adaugate in supa sau salata, alaturi de ardeiul iute, acestea contribuie la mentinerea unei excelente stari de sanatate.
3. Ulei
Vorbim, desigur, de uleiul de canola, uleiul de soia, uleiul de nuci. Acestea sunt bogate in omega-3 si sunt ideale pentru a face sote-uri, dressing-uri sau pentru a-l folosi la copt. Atentie doar la faptul ca sunt bogate in calorii, deci trebuie utilizat cu masura.
4. Spanac
Spanacul, napul si alte legume cu frunze verzi pot aduce un aport sporit de ALA gustarilor tale. Pe langa faptul ca iti imbogatesti dieta cu omega-3, aceste legume te ajuta sa previi boli precum cancerul, lupusul sau artrita reumatoida.
5. In
Fie ca mananci seminte de in, fie ca iei ulei de in, ti-ai asigurat in dieta aportul de omega-3. La fel si semintele de dovleac, susan sau mac, insa in cantitati mult mai mici. Asta nu inseamna ca nu le poti adauga in paine, bolul cu cereale sau salata.