3. Calciu
Cei care neglijeaza importanta calciului in alimentatie se expun riscului de osteoporoza si fracturi. Dar calciul nu ne intareste numai oasele, ci este benefic si pentru muschi si sistemul nervos.
De cat ai nevoie: Persoanele cu varste cuprinse intre 19 si 50 de ani au nevoie de 1.000 mg de calciu pe zi. Doza zilnica recomandata creste insa la 1.200 mg pentru femeile peste 50 de ani, precum si pentru persoanele trecute de 70 de ani.
De unde il poti lua: Lactatele, precum laptele si iaurtul, sunt surse excelente de calciu. Mai nou, chiar si laptele vegetal, ca de exemplu cel din soia sau migdale, este fortifiat cu calciu, asa incat cauta-l in magazine daca esti vegetarian(a) sau in perioadele de post. Calciul se mai gaseste in:
– sucul de portocale, in special in sortimentele fortifiate;
– somon;
– varza, napi;
– tofu.
Nu rata nici: Esti lipsit de energie? 6 solutii pentru a-ti recapata vigoarea
4. Fibre
Fibrele alimentare ajuta la buna functionare a sistemului digestiv si pot scadea riscul de diabet si boli de inima.
De cate ai nevoie: Femeilor li se recomanda zilnic 25 de grame de fibre, in timp ce barbatii au nevoie de 38 de grame pe zi. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor au un aport zilnic de doar 15 grame de fibre.
De unde le poti lua: Leguminoasele sunt cea mai buna sursa alimentara de fibre. Incearca:
– fasole: alba, neagra, navy, lima, pinto;
– fructe si legume: majoritatea contin fibre;
– cereale integrale: paine, paste, cereale pentru micul dejun.
Autor: Alexandra Nedelcu
Citeste continuarea: 1 2