3,9 milioane de europeni urmeaza sa beneficieze de programul pentru un stil de viata activ si sanatos pana in 2016
EPODE International Network, cea mai extinsa retea de prevenire a obezitatii la nivel mondial, a anuntat astazi lansarea unui proiect inovator cu scopul de a spori eforturile pentru prevenirea obezitatii in randul copiilor din Europa. Proiectul OPEN va susține 11 initiative comunitare care vor beneficia de sprijin specific in vederea extinderii activitatilor pentru reducerea ratei obezitații infantile pana in 2016. Acest proiect isi propune sa ajute aproximativ patru milioane de oameni din comunitati din intreaga Europa, inclusiv 975.000 de copii si adolescenti, pentru a alege si a mentine un stil de viata activ si sanatos. In acest moment, in Europa, unul din trei copii de 11 ani este supraponderal sau obez.
Pe parcursul urmatorilor trei ani, proiectul OPEN va sustine programe si initiative derulate in Belgia, Cipru, Estonia, Germania, Ungaria, Italia, Suedia, Franta, Grecia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia si Spania. Multe dintre aceste programe au fost structurate in baza modelului EPODE care are ca obiectiv prevenirea obezitatii in randul copiilor prin implementarea de programe la nivel local care stabilesc norme si conditii care ii ajuta pe copii sa beneficieze de o alimentatie sanatoasa, timp de joaca activa si recreere.
Jean-Michel Borys, Director si Secretar General EPODE International Network (EIN), a declarat: „In cadrul EPODE International Network consideram ca cea mai promitatoare metoda de combatere a obezitatii la varsta copilariei este utilizarea unei abordari la nivelul comunitatii, mobilizarea tuturor factorilor de interes, atat din sfera publica, cat si din cea privata, de la reprezentanti politici, la forțe de pe teren. Din acest motiv, in ultimii 20 de ani, ne-am concentrat eforturile asupra modului in care putem aduce laolalta toate sectoarele in vederea crearii si livrarii de programe locale care sa faca o diferenta reala in beneficiul familiilor incluse in program. Ne bucuram ca putem sprijini proiectul OPEN si ca putem ajuta sute de mii de copii sa obtina un stil de viata sanatos si activ pana in 2016.”
Programul din Romania integrat și sprijinit de OPEN este Mișcarea Naționala „Și eu traiesc sanatos!” – SETS, inițiata de Fundația PRAIS in martie 2011. Pana in acest moment, au fost angrenați in proiect peste 94.500 de elevi din ciclul primar din 252 de scoli din Bucuresti, Roman si Cluj-Napoca, 3.000 de cadre didactice si peste 200.000 de parinti, 2 milioane – public larg. Portalul miscarii, www.sets.ro, și pagina de Facebook SETS – facebook.com/miscareaSETS au devenit o sursa publica de informații utile familiei și de angajare a copiilor in competiția anuala „Cluburile SETS de Mișcare și Distracție”, la care s-au inscris pana acum 11.510 elevi care au creat 280 de cluburi SETS și au derulat 4.770 de activitați. Peste 200 de studenți voluntari din cadrul UNEFS din București și FEFS Cluj au animat, in cadrul celor 180 de lecții deschise extracurriculare, 11.200 de elevi.
„Participarea mișcarii naționale SETS din Romania in cadrul proiectului internațional OPEN este o noua recunoaștere a eforturilor alianței noastre, a impactului metodologiilor pe care de 4 ani le implementam la nivel comunitar și școlar. Suntem un model de bune practici in rețeaua EIN din care fac parte 25 de țari și o referința de fiecare data cand se fac studii de caz. Aceasta reușita aparține in mod egal echipei noastre și partenerilor instituționali, celor privați, organizațiilor sportive și medicale, membrilor Consiliului Științific SETS, carora le dedicam acest succes”, a declarat Silvia Bucur, Președinta Fundației PRAIS, inițiatoarea SETS.
Partenerii miscarii SETS sunt: Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Tineretului si Sportului, Inspectoratele Scolare din Bucuresti, Cluj-Napoca si Neamt, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Primaria Municipiului Cluj-Napoca, Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Cluj, Federatia Romana de Atletism, Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Societatea Romana de Nutritie, Federatia Romalimenta prin sprijinul a 5 companii membre – parteneri privați.
Proiectul OPEN este co-finantat de EPODE International Network printr-un grant oferit de Fundatia Coca-Cola. De asemenea, Fundatia Coca-Cola sprijina si implementarea metodologiei EPODE in Europa printr-o serie de fonduri suplimentare.
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie