10 beneficii dovedite stiintific ale consumului de grapefruit
6. Imbunatateste sanatatea inimii
Consumul de grapefruit reduce riscul a doi factori de risc pentru bolile de inima, adica hipertensiunea si colesterolul. Acest lucru se datoreaza nutrientilor importanti pe care ii contine fructul si care joaca un rol important in mentinerea functionarii corespunzatoare a inimii.
In primul rand, grapefruitul contine din abundenta potasiu, un mineral responsabil pentru multe aspecte privind sanatatea inimii. O doza zilnica adecvanta de potasiu este asociata cu scaderea hipertensiunii si, totodata, cu reducerea riscului de deces din cauza bolilor de inima.
In al doilea rand, fibrele din grapefruit imbunatatesc sanatatea inimii de vreme ce un consum ridicat de fibre este asociat cu o scadere a tensiunii arteriala si a nivelului colesterolului.
De altfel, cercetatorii sustin ca adaugarea fructelor bogate in antioxidanti si fibre, precum grapefruitul, in dieta ajuta la protectia impotriva bolilor de inima si a atacului de cord.
7. Contine antioxidanti puternici
In grapefruit se gasesc diferiti antioxidanti puternici ce ofera beneficii pentru sanatate, inclusiv reducerea riscului de diverse boli. Antioxidantii protejeaza celulele de atacul radicalilor liberi.
Iata o lista cu cei mai puternici antioxidanti continuti de grapefruit:
– vitamina C: protejeaza celulele impotriva unor afectiuni ce ar putea duce la boli ale inimii sau cancer;
– betacaroten: este convertit in corp in vitamina A care ajuta la reducerea riscului de boli cronice, inclusiv afectiuni ale inimii, cancer si a unor boli ale ochilor ca de exemplu degenerare maculara;
– licopen: cunoscut pentru abilitatea de a preveni dezvoltarea unor anumite forme de cancer, in special cancer la prostata. De asemenea, incetineste dezvoltarea unor tumori si reduce efectele secundare ale tranatemntelor impotriva cancerului;
– flavonoide: au proprietati antiinflamatorii care reduc hipertensiunea si nivelul colesterolului, ceea ce inseamna un risc scazut de boli ale inimii.
8. Reduce riscul de pietre la rinichi
Consumul de grapefruit reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi, care rezulta din acumularea de deseuri in rinichi. Aceste acumulari vin ca urmare a metabolismului si sunt filtrate de rinichi si eliminate prin urina. Insa atunci cand se cristalizeaza in rinchi se transforma in pietre. Acidul citric din grapefruit previne cirstalizarea lor si de aceea sunt eliminate usor din corp.
In plus, acidul citric are proprietatea de a creste volumul si ph-ul urine, creand un mediu mai putin propice formarii de pietre la rinichi.
9. Hidratant
Cum grapefruitul contine apa este si hidratant, de fapt apa atarna cel mai gru in fruct. El contine 118ml de apa ceea ce inseamna aproximativ 88% din greutatea sa totala.
Chiar daca cea mai buna modalitate de a te hidrata este sa bei apa, consumul de fructe bogate in apa este, de asemenea, de ajutor.
10. Este usor de adaugat in dieta
Nu necesita preparare asa ca este usor de adaugat in orice dieta. Chiar si atunci cand ai o viata extrem de ocupata tot iti gasesti timp pentru a manca un grapefruit, fara sa iti consume prea mult timp.
Il poti consuma de unul singur, in salate, ca alternativa la un desert nesanatos, sub forma de smothie sau il poti consuma la micul dejun.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?