10 analize pe care trebuie sa le faca regulat orice femeie. Chiar daca este sanatoasa! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

10 analize pe care trebuie sa le faca regulat orice femeie. Chiar daca este sanatoasa!

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » 10 analize pe care trebuie sa le faca regulat orice femeie. Chiar daca este sanatoasa!
analize medicale femei

Sanatatea este cel mai de pret dar pe care il avem. Si cum intotdeauna este mai bine sa previi decat sa vindeci, va prezentam o lista de analize pe care orice femeie trebuie sa le faca regulat, chiar daca este sanatoasa.

1. Testul de depistare a cancerului la san

O depistare precoce a cancerului la san creste simtitor sansele de vindecare. Daca se intervine chirurgical la timp, celulele cancerigene sunt usor de tratat. In plus, se impiedica invadarea ganglionilor limfatici si a altor organe precum plamanii sau creierul. Intre 20 si 30 de ani, daca in familie nu exista antecedente, testul de depistare a cancerului la san trebuie facut cu o regularitate de o data la trei ani. Mamografiile sunt foarte precise. Ele pot depista o formatiune suspecta la san chiar si cu 3 ani inainte de a o putea simti prin palpare. Intre 40 si 50 de ani (grupa cu cel mai mare risc), acest test trebuie repetat in fiecare an. Intre 50 si 74 de ani, scanarea se poate face o data la doi ani.

2. Testul de depistare a cancerului de col uterin (cervical)

Cervixul este portiunea cea mai joasa si mai ingusta a uterului (organul cavitar, sub forma de para in care creste fatul). Cervixul face legatura intre uter si vagin. Infectia cu virusul papiloma este cauza majora a declansarii cancerului. Cea mai eficienta metoda de tratament incepe cu depistarea precoce a bolii. Testul Papanicolau poate descoperi celule precanceroase pe suprafata colului, celule ce pot fi indepartate inainte de a se transforma in cancer.

3. Testul de depistare a osteoporozei

Osteoporoza este o boala a oaselor care afecteaza structura acestora facandu-le mai fragile. Aceasta boala se accelereaza dupa menopauza. Primul simptom al bolii este fractura osului care se poate produce si dupa o cazatura minora, chiar si la o rasucire a trunchiului. Osteoporoza ameninta jumatate din populatia de peste 50 de ani. Boala poate fi preintampinata prin testare. Se masoara astfel densitatea osoasa, depistandu-se o fractura inca inainte sa se produca. De asemenea, aceasta analiza poate previziona riscul unor viitoare fracturi de os. Testul este recomandat tuturor femeilor peste 65 de ani si chiar mai devreme daca exista factori de risc. Cereti sfatul medicului pentru a va spune ce aveti de facut.

4. Colonoscopie

Cancerul de colon se afla pe locul trei al principalelor cauze de deces in randul femeilor, dupa cancerul de san si de plamani. Cea mai buna modalitate de a preveni aceasta boala este depistarea polipilor de pe colon inainte de a deveni cancerigeni. Cel mai comun test de depistare a cancerului de colon este colonoscopia. Ea trebuie facuta regulat dupa depasirea varstei de 50 de ani si chiar mai devreme daca exista in familie precedent.

5. Testul de depistare a glaucomului

Aceasta boala a ochiului afecteaza nervul optic gradual pana cand se ajunge la orbire. Din pacate, efectul este ireversibil. In plus, foarte ingrijorator este faptul ca orbirea se poate instala chiar inainte de a va da seama de simptome. O masurare a tensiunii oculare poate depista precoce boala. Orice femeie sanatoasa in varsta de pana in 40 de ani trebuie sa-si faca aceasta analiza o data la 2-4 ani. Consultati medicul specilist pentru a va spune daca exista factori de risc ce ar determina prezenta pentru test mai des.

6. Testul de cancer la piele

Desi femeile sunt mai putin predispuse decat barbatii la dezvoltarea cancerului de piele, medicii recomanda sa va faceti singure o examinare. Cititi aici ce aveti de facut.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 05/09/2022