Vrei sa te dezvolti spiritual? Iata 7 carti pe care ar trebui sa le citesti
„Vrei arme? Mergi la biblioteca. Cartile sunt cele mai bune arme din lume” ~ Doctor Who.
Cu totii stim marile doctrine spirituale: Biblia, Coranul, Cartea Tibetana a mortilor, Tao Te Ching, insa exista si alte carti pline de substanta spirituala care iti vor fi de folos pe lungul drum al dezvoltarii spirituale.
Insa nu ar trebuie sa te opresti doar la aceasta selectie scurta. Sunt o multime de volume care merita sa fie citite. Priveste-le ca pe treptele unei scari care te ajuta sa mergi mai sus.
Insa pana cand vei decide ce alte carti doresti sa citesti iata cateva care cu siguranta iti vor hrani sufletul.
Natura si sufletul uman de Bill Plotkin
„Un ego neinitiat fata de unul initiat este asemeni unei omizi fata de un fluture. Pentru egoul neinitiat sufletul este asemeni unui boboc de floare in ochii unei omizi” ~ Bill Plotkin.
In cartea sa “Natura si sufletul uman”, Bill Plotkin vorbeste despre planul fundamental al dezvoltarii umane, pe care-l numeste “Cele opt etape ale dezvoltarii umane sufletesti si egocentrice”. Incepe cu „Inocenta din cuib”, urmata de „Exploratorul din gradina” si apoi „Actorul de la Oasis”.
Aceste trei stadii ale dezvoltarii umane sunt centrate pe ego. Cei mai multi dintre oamenii din societate vestica actuala nu le depasesc niciodata asa ca maturitatea psihologica si spirituala au devenit un obiectiv neobisnuit, aproape inexistent.
Cel mai complicat stadiu este al patrulea „Coconul ganditor” in care egoul moare si invatam sa ne extindem zonele de confort, sa depasim anumite paradigme mentale si sa traversam praguri esentiale in dezvoltarea noastra. Omul devine o creatura cu capacitatea de a initia dezvoltarea sufleteasca. Stadiile continua cu „Sufletul ucenic”, „Artizanul”, „Maestrul in alunisul batranilor” si se incheie cu Inteleptul din pestera muntelui”.
Citeste si: Ai aceste 7 trairi? Inseamna ca incepi sa te trezesti spiritual
Calea luptatorului pasnic de Dan Millman
„Nu ti-ai deschis inca inima in fata vietii, in fiecare moment. Calea luptatorului pasnic nu se refera la invulnerabilitate ci la vulnerabilitatea absoluta – in fata lumii, a vietii si a Prezentei pe care o simti. Pana acum ti-am aratat prin exemple ca viata luptatorului nu are legatura cu perfectiunea imaginata ci inseamna dragoste. Dragostea este sabia luptatorului; de fiecare data cand taie aduce viata nu moarte”, ~ Dan Millman.
Daca vrei sa inveti calea Zen lipsita de frica atunci cartea aceasta este pentru tine. Bazata pe o poveste reala, in Calea luptatorului pasnic este spusa relatia maestru – elev, despre un student naiv insa plin de pasiune, Dan, si un maestru hotarat, Socrates. Socrates ii dezvaluie lui Dan urmatorul secret: calea luptatorului este o carare spirituala a vulnerabilitatii absolute in prezent.
Socrates: „Unde esti?”
Dan: „Aici.”
Socrates: „Cand?”
Dan: „Acum.”
Socrates: „Ce esti tu?”
Dan: „Acest moment.”
Socrates il invata cum puterea, curajul si disciplina sunt fundatia Dragostei. Il invata pe Dan ca a fi invulnerabil nu inseamna curaj. Este o plasticitate moale. Il dezvaluie faptul ca exista forta in vulnerabilitatea absoluta, dar si faptul ca aceia care au forta invulnerabila nu stiu niciodata asta. Cu totii suntem fiinte umane obisnuite care au experiente extraordinare. Nu exista momente obisnuite, doar percepte obisnuire si perceptii.
Negarea mortii de Ernest Becker
“Omul nu-si poate suporta propria miicime decat daca o poate transforma in ceva semnificativ la cel mai mare nivel posibil” ~ Ernest Becker.
Negarea Mortii care a primit in 1974 premiul Pulitzer are la baza studiile celebrilor Søren Kierkegaard, Sigmund Freud si Otto Rank.
Becker demonstreaza faptul ca oamenii nu sunt altceva decat creaturi nesigure, imperfecte „ce au nevoie constant sa li se recunoasca puterea”. Apoi, autorul dezvaluie o cale mai buna de iluminare spirituala: crearea propriilor aripi prin descoperirea „eului simbolic”. Cu ajutorul lui, oamenii pot trascende limitele insignifiantei prin arta si creativitate.
Acest lucru te conduce la „proiectul imortalitatii” in care devii parte a ceva ce simti ca va dura vesnic, chiar dincolo de moarte. In acest moment vei transcende dilema imortalitatii prin eroismul cosmic.
Femeia care alearga cu lupii de Clarissa Pinkola-Estes
„Ca orice patrundere in subconstient exista un moment in care speram ca totul va fi bine, ne acoperim nasul si sarim in abis. Daca nu ar exista o astfel de incercare nu ar mai fi motiv sa existe cuvinte precum eroina, erou sau curaj” ~ Clarissa Pinkola Estes.
Este o carte care ar trebui citita de toata lumea insa mai ales de femei. Autoarea isi poarta cititorii prin fabule intelepte, parabole, legende si mituri printr-o interpretare feminina care dezvaluie cum toate lucrurile pot fi conectate prin puterea povestirilor umane.
Aceasta carte este un balsam pentru multe rani mostenite de conditia umana.
Citeste continuarea: 1 2
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta