De ce se beau 44 de pahare in ziua celor 40 de mucenici?
Sfintii 40 de Mucenici ce au patimit in localitatea Sevastia din Armenia, in vremea domniei imparatului Liciniu, erau soldati care au marturisit ca sunt creştini. Din acest motiv, ei au refuzat sa jertfeasca idolilor. Pentru marturisirea credintei in Hristos, cei 40 de mucenici au fost supuşi la multe chinuri si torture. In cele din urma, ei au fost scufundati intr-o apa aproape inghetata, aflata langa cetate.
In popor se spune ca barbatii trebuie sa bea in ziua de mucenici 44 de pahare cu vin. Vinul reprezinta sângele varsat de cei 40 de Sfinti Mucenici din cetatea Sevastei. Chiar daca nu este indicat sa se ajunga la 40 de pahare, este bine ca macar sa guste o gura de vin sau sa se stropeasca cu putin vin. Acest obicei este aducator de noroc si de putere de munca.
Dar de ce 44 de pahare, si nu 40? Diferenta vine din faptul ca, potrivit traditiei crestine au fost 40 de mucenici, dar, dupa cea geto-dacica, numarul martirilor a fost de 44. Explicatia ar fi ca atatea zile sunt si intre 9 martie si 23 aprilie, cand se sarbatoreste Sfantul Mare Mucenic Gheorghe.
Traditii si obiceiuri de 40 de Mucenici: Cum se fac mucenicii in Moldova si Dobrogea
Bucataria traditionala romaneasca nu ar fi completa fara mucenici, fie ca sunt moldovenesti, dobrogeni sau muntenesti. Cei 40 de mucenici sunt sarbatoriti pe data de 9 Martie, zi in care gospodinele pregatesc o reteta de mucenici, sfintisori sau macinici.
Prepararea mucenicilor difera de la o zona la alta. Daca in Moldova mucenicii, sau sfintisorii cum li se mai spune, se impletesc din aluat de casa si apoi se presara cu nuca si miere, in Dobrogea si Muntenia se obisnuieste sa se gateasca ciorba de mucenici.
Traditia spune ca trebuie sa se faca minim 40-44 de mucenici, in cinstea celor 40 de Sfinti Mucenici.
Nu rata nici: Semnificatiile celor 40 de mucenici
Mucenici Moldovenesti
In Moldova, se face un aluat crescut din care se fac forme de opt, care apoi se ung cu ou pe deasupra si se baga la cuptor. Dupa ce s-au copt, se ung cu miere si se tavalesc prin zahar si nuca.
Mucenici cu zeama in Muntenia si Dobrogea
Mucenicii se fierb in cele doua zone ale tarii. Formele de opt sunt micute si mai nou se gasesc de cumparat in magazine. Formele de opt se pun in apa la fiert, cand apa a dat in clocot s-au fiert se adauga zahar, nuca pisata si dupa preferinte, scortisoara, nuca de cocos si putin rom.
Foto.
Citeste continuarea: 1 2