Sfanta Maria Mare. Ce trebuie sa faca fetele si ce inseamna daca infloresc trandafirii in aceasta zi. Afla si alte traditii, obiceiuri, superstitii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Sfanta Maria Mare. Ce trebuie sa faca fetele si ce inseamna daca infloresc trandafirii in aceasta zi. Afla si alte traditii, obiceiuri, superstitii

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Sfanta Maria Mare. Ce trebuie sa faca fetele si ce inseamna daca infloresc trandafirii in aceasta zi. Afla si alte traditii, obiceiuri, superstitii
Sfanta Maria Mare - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - virgin-mary-2234532_1920

Crestinii ortodocsi sarbatoresc in fiecare an, la 15 august, Sfanta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului).

Sarbatoarea de o mare importanta pentru otodocsi este considerata Pastele Verii. In aceasta zi se praznuieste atat moartea si ingroparea, cat si invierea si inaltarea la cer a Nascatoarei de Dumnezeu.

In dimineata acestei zile, femeile mergeau la biserica si imparteau struguri, prune, faguri de miere si mergeau in cimitir pentru a tamaia mormintele.

Mesaje de La multi ani de Sfanta Maria. Inspira-te de aici!

Taranii care aveau vii mari obisnuiau ca acum sa tocmeasca pandarii pentru pazit viile.

Ciobanii coboara oile de la munte (La Santamaria Mare / Tulesc oile la vale!)

Tot acum, barbatii schimbau palaria cu caciula, cei care mai erau vazuti cu palarie dupa 15 august fiind ironizati.

Se in­terzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa.

De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului.

In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna.

De Sfanta Maria Mare, fetele purtau o planta numita „navalnic”, care avea puterea sa aduca petitori.

Daca in apropierea zilei Sfintei Marii infloreau trandafirii, era un semn ca toamna va fi lunga.

In aceasta zi erau adunate ultimele plante de leac.

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului incheie un ciclu, redeschis de cea a Nasterii Maicii Domnului (8 septembrie). Dintr-o samanta, aparent moarta, se va naste un nou spic de grau plin cu boabe, pentru a adeveri ca din moarte va fi inviere.

In perioada postului Sfintei Marii fetele isi cos costume speciale, lucrate numai in alb, pentru pelerinajul din zilele de 14-15 septembrie la manastirile care poarta hramul Sfanta Maria (Ciosa, Nicula, Moisei, Manastirea Hodos Bodrog, Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, Tismana, Rohia, Bixad, etc).

Peste 2.000.000 de romani isi serbeaza ziua de nume

Potrivit datelor de la Directia de Evidenta a populatiei, peste 2,2 milioane de romani isi serbeaza joi ziua de nume. Cele mai multe nume sunt Maria (peste 1.300.000), Mariana (peste 273.000), Marinela (peste 51.000), Mioara (peste 31.000), Marina si Marilena (peste 25.000), Marioara (peste 10.000), Mariuca (peste 1.000).

La barbat, cel mai des intalnit nume este Marian (peste 300.000), Marin (peste 105.000), Marinica (peste 3.000).

Citeste aici daca este bine sau nu sa urezi LA MULTI ANI in aceasta zi sfanta!

Data articol: 14/08/2023