Schimbarea la Fata – hotar de vara! De ce nu e bine sa te certi! Afla obiceiurile si traditiile zilei - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Schimbarea la Fata – hotar de vara! De ce nu e bine sa te certi! Afla obiceiurile si traditiile zilei

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Schimbarea la Fata – hotar de vara! De ce nu e bine sa te certi! Afla obiceiurile si traditiile zilei

In fiecare zi de 6 august, romanii sarbatoresc un praznic important pentru credinta ortodoxa: Schimbarea la Fata a lui Iisus Hristos, unul dintre cele 12 praznice imparatesti.

Se spune despre aceasta zi ca este hotar pentru vara si este privita ca inceputul toamnei. Sarbatoarea mai poarta numele de Obrejenie, denumire slava care inseamna transformare, schimbare.

In popor, se spune ca cine nu respecta aceasta sarbatoare se vor ursca si vor fi galbeni precum florile care incep de-acum sa paleasca. Cine spala haine va fi napadit de plosnite si paduchi. Daca fetele spala haine in aceasta zi nu le va mai creste parul, asa cum nu va mai creste iarba in lunile urmatoare.

Se mai spune ca daca dimineata nu-ti vezi umbra capului la rasaritul soarelui, nu vei mai apuca sfarsitul anului.

Se zice ca daca te certi in aceasta zi, tot in cearta o vei tine pana la finele anului. De asemenea, se crede ca daca te rogi in aceasta zi sa scapi de un obicei daunator (betie, fumat, preacurvie etc.), sigur vei avea leac.

Gravidele care praznuiesc aceasta zi cum se cuvine vor avea o nastere usoara si vor avea copii sanatosi.

Daca in ziua Schimbarii la fata vremea este insorita si placuta, batranii spun ca toamna va fi roditoare si imbelsugata. Daca ploua, toamna va fi mohorata.

Se mai spune ca de-acum nu mai este vreme sa faci baie in ape repezi de munte, pentru ca le-a spurcat cerbul si te poti imbolnavi, si nici sa mai dormi afara.

Schimbarea la Fata a Domnului – scurt istoric

Sarbatoarea Shimbarii la Fata a Domnului dateaza de la inceputul sec. al IV-lea, cand Sfanta Imparateasa Elena zideste o biserica pe Muntele Tabor. Aceasta sarbatoare incepe sa fie mentionata in documente din prima jumatate a secolului al V lea. In Apus, sarbatoarea Schimbarii la Fata s-a generalizat mai tarziu, prin hotararea luata de papa Calist III ca multumire pentru biruinta crestinilor asupra turcilor la Belgrad, in anul 1456.

Exista obiceiul ca in aceasta zi sa se faca pomenire generala a celor trecuti la cele vesnice (Biserica Rusa). In unele zone, de sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului se aduc la biserica struguri, care se impart credinciosilor.

Citeste aici Acatistul Schimbarii la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos.

Credit foto: Razboiintrucuvant.ro

Data articol: 06/08/2023