Ochii, fereastra sufletului? Afla ce au descoperit cercetatorii
Ochiul este fereastra catre univers, iar unii oameni sustin ca este si fereastra sufletului. De obicei, se spune ca ochii dezvaluie ce se afla in interior atunci cand cineva vede in ochii altei persoane durerea, furia sau alte emotii. Insa cercetari recente ofera un nou inteles acestei propozitii. Ochii nu sunt doar fereastra catre emotii, ci si catre suflet.
Cum?
Te-ai putea intreba. Raspunsul se afla in insusi globul ocular. Fiecare om are o structura diferita de linii, puncte si culori in iris. Poate ca doi oameni pot avea culori similare ale ochilor insa liniile si punctele sunt unice, exact ca si in cazul amprentelor digitale.
Desi pot varia de la o persoana la alta, exista anumite modele ale irisului care sunt larg raspandite iar oamenii de stiinta de la Universitatea Orebro din Suedia au dorit sa vada daca aceste modele sunt corelate cu anumite trasaturi ale personalitatii.
Ei s-au concentrat pe modelele irizatiilor (acele dungi care radiaza dinspre pupila) si inelul de muschi care dilata sau contracta pupila. Cercetatorii au studiat ochii a 428 de subiecti pentru a vedea daca modelele irizatiilor si inelul de muschi din jurul pupilei reflecta trasaturile de caracter.
Citeste si: Alege un ochi si afla ce tristete se ascunde in sufletul tau!
Ce au descoperit
Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele cu irizatii mai dense sunt mai calde, iubitoare, de incredere si mai sociale. Cei care au un inel muscular mai mare sunt mai impulsivi si cedeaza mai usor in fata poftelor care ii incearca.
Cercetatorii au declarat ca structura ochiului si personalitatea ar putea fi legate datorita faptului ca secventa genelor resposabila pentru dezvoltarea structurii irisului contribuie si la dezvoltarea lobului frontal al creierului, locul in care se dezvolta si personalitatea umana.
„Rezultatele noastre sugereaza ca persoanele cu diferite irisuri au tendinta de a dezvolta diferite personalitati. De asemenea, diferentele intre irisuri pot fi folosite ca biomarkere ce reflecta diferentele dintre oameni”, a declarat Matt Larsson, cel care a condus studiul.
Oamenii de stiinta au mai mentionat un lucru interesant in legatura cu gena numita PAX6, care controleaza formarea ochilor in primele stadii ale dezvoltarii embrionului. Cercetatorii au aratat ca mutatia acestei gene are ca rezultat abilitati slabe de socializare, impulsivitate si abilitati slabe de comunicare.
Nu rata nici: De ce se nasc copiii cu ochi albastri
Citeste continuarea: 1 2