De ce se nasc copiii cu ochi albastri - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

De ce se nasc copiii cu ochi albastri

Sfatulparintilor » Bebeluși » Sănătate bebelusi » De ce se nasc copiii cu ochi albastri
De ce se nasc copiii cu ochi albastri

Cu siguranta stii ca mostenesti culoarea ochilor de la parinti si cu siguranta stii ca te-ai nascut cu ochii albastri. Dar te-ai intrebat vreodata de ce se nasc copiii cu ochi albastri?

Indiferent de culoarea ochilor de mai tarziu, toti copiii se nasc cu ochii albastri.

“Vinovata” este melanina, moleculele care dau culoare pielii, parului si ochilor. Acest pigment nu s-a stocat suficient in iris sau nu a fost “innegrit” de expunerea la ultraviolete (asa cum se inchide la culoare si pielea expusa la soare).

Te mai poate interesa: Ochi lipiciosi la bebelus? Iata ce e de facut

Melanina este o proteina.

Ca la toate proteinele, cantitatea si tipul ei este data de codul genetic. Daca irisul contine o cantintate mare de melanina, ochii pot deveni negri sau caprui. Daca are putina melanina, atunci rezulta ochi verzi, cenusii sau caprui deschis. Atunci cand in iris este o cantitate foarte mica de melanina, ochii vor avea culoarea albastra sau gri deschis.

Persoanele care sufera de albinism nu au deloc melanina in iris, iar ochii lor par roz din cauza faptului ca vasele de sange din spatele ochilor reflect alumina.

Productia de melanina sporeste in primii ani de viata ai bebelusului, iar culoarea irisului se stabilieaza, de obicei, dupa primele 6 luni de viata. Cu toate acestea, mai multi factori (de mediu sau medicamente) pot influenta schimbarea culorii irisului.

Exista si oameni cu ochi de doua culori.

Chiar daca ochii se mostenesc genetic, s-au mai intalnit si cazuri in care parinti cu ochi albastri au nascut copii cu ochi caprui.

Imagine de IAMTRAJAN de la Pixabay

Data articol: 15/09/2021