Indemnizatie crestere copil 2022. Potrivit legii, atat mama, cat si tatal pot sa intre in concediu crestere copil si sa primeasca indemnizatie crestere copil, cu conditia ca in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului sa fi realizat venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit, cel putin 12 luni.
Indemnizatie crestere copil 2022: Cat este cuantumul indemnizatiei
Valoarea minima a indemnizatiei pentru cresterea copilului a crescut, de la 1 ianuarie 2018, de la 1.233 la 1.250 de lei, fiind raportata acum la valoarea indicelui social de referinta (ISR).
De la 1 ianuarie 2019, indemnizatie creste copil are o limita minima de 1.250 de lei, in crestere de la 1.232 de lei. Caci, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in noiembrie 2017 in Monitorul Oficial, indemnizatia nu se mai raporteaza la salariul minim pe economie, asa cum se-ntampla in 2017, ci la valoarea indicelui social de referinta, stabilit in prezent la 500 de lei, inmultit cu 2,5.
Cuantumul minim al indenizatie crestere copil 2021 nu poate fi mai mic decat suma rezultata prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, denumit in continuare ISR si nici mai mare de 8.500 lei
Apoi, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere, nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza, de-acum, cu 1.250 de lei, iar nu cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara, asa cum era anterior.
Citeste aici totul despre ALOCATIE COPII 2022!
Avem, asadar, o limita minima si una maxima pentru banii de CCC:
- un parinte trebuie sa primeasca cel putin 1.250 de lei in fiecare luna de CCC (daca s-ar fi raportat la salariul minim, cum era inainte, minimul ar fi fost cu cateva sute de lei mai mare);
- indiferent de cat de mari sunt veniturile ce le obtine, un parinte nu poate primi mai mult de 8.500 de lei lunar.
Plafonarea indemnizatiei minime a avut loc anul trecut, in toamna, cand, dupa numeroase discutii, s-a decis ca e nevoie sa se reinstituie un plafon pentru a se evita situatiile in care un parinte in CCC obtine de la stat sume cu numeroase zerouri. La vremea aceea, ministrul muncii declara inclusiv ca acordarea acestor bani in CCC este un mare beneficiu de la stat, intrucat nimeni nu contribuie la constituirea acestor fonduri.
Citeste continuarea: 1 2
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!