Shop
Ultimele 100 de articole

Indemnizatie crestere copil 2021: Ce modificari sunt anul acesta. Cat este stimulentul de insertie

05 ianuarie 2021, , Vizualizări:
Indemnizatie crestere copil 2021

Indemnizatie crestere copil 2021: Cat este cuantumul stimulentului de insertie

Persoanele aflate in concediul pentru cresterea copilului, care aleg sa revina la serviciu mai repede decat trebuie, pot cere acordarea stimulentului de insertie. Acest drept al parintilor este reglementat de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, iar valoarea acestuia a crescut, de la 1 aprilie 2017 si a ajuns la 650 de lei.

Concret, cuantumul lunar al stimulentului este de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei aferente concediului pentru cresterea copilului. Din moment ce indemnizatia minima este, de la 1 februarie 2017, de 1.233 de lei (in crestere de la 1.063 de lei), rezulta ca stimulentul a fost, pana la finele lunii martie 2017, de 617 lei (in crestere de la 532 de lei).

Cu toate acestea, Executivul a decis, prin intermediul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2017, sa aplice o noua majorare a stimulentului. Concret, majorarea este valabila incepand de la 1 aprilie 2017, atunci cand stimulentul de insertie a ajuns de la 617 lei la 650 de lei.

Plata stimulentului de insertie inceteaza cand copilul implineste doi ani (respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap). Totusi, in cazul persoanelor care obtin venituri cu minimum 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de doi ani (respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap), acordarea stimulentului se face pana cand copilul implineste trei ani (respectiv patru ani, in cazul copilului cu handicap).

Te mai poate interesa Concediu maternitate 2021!

Atentie! Indemnizatie de crestere copil 2021 si stimulent de insertie 2021 nu se pot cumula, potrivit OUG nr. 111/2010. Asta inseamna ca plata indemnizatiei inceteaza inainte ca stimulentul de insertie sa fie achitat.

Stimulentul de insertie poate fi cerut de oricare dintre cei doi parinti ai copilului, iar acesta se poate solicita pentru fiecare nastere. Dreptul este acordat, conform actului normativ amintit, in baza unei cereri si a urmatoarelor acte:

  1. actul de identitate al solicitantului si certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori livretul de familie (originalele si copiile);
  2. actele doveditoare care sa ateste ca, in ultimii doi ani anteriori nasterii copilului, solicitantul a realizat timp de cel putin 12 luni venituri impozabile;
  3. dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
  4. orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate (faptul ca solicitantul sta in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care cere banii).

„Cererile pentru acordarea drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie sau stimulent de insertie, si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta”, este explicat in OUG nr. 111/2010.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.