Inaltarea Sfintei Cruci - 14 septembrie. Ce nu se mananca in aceasta zi. Traditii si obiceiuri - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Inaltarea Sfintei Cruci – 14 septembrie. Ce nu se mananca in aceasta zi. Traditii si obiceiuri

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Inaltarea Sfintei Cruci – 14 septembrie. Ce nu se mananca in aceasta zi. Traditii si obiceiuri
inaltarea sfintei cruci - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - cross-66700
Credit foto: Pixabay.com

Ziua de 14 septembrie marcheaza in calendarul ortodox Inaltarea Sfintei Cruci – Ziua Crucii. Sarbatoarea aminteste de patimile si de moartea lui Iisus pe Golgota – Aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul.

Inaltarea Sfintei Cruci. Sfanta Cruce a fost aflata din porunca Sfintei imparatese Elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare.

Datorita acesteia s-au gasit pe Golgota trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul si care sunt crucile talharilor rastigniti odata cu El, patriarhul Macarie le-a spus sa atinga pe rand crucile de o femeie moarta. Femeia a inviat in momentul in care a fost atinsa de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost rastignit Hristos. Crucea a fost inaltata in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusali­mului, in anul 335.

In popor, sarbatoarea Inaltarea Sfintei Cruci este considerata ziua ce vesteste sfarsitul verii si inceputul toamnei.

Potrivit traditiilor, de Inaltarea Sfintei Cruci, se strang ultimele plante de leac (boz, micsunele, matraguna, navalnic) impreuna cu buchet de flori si busuioc, la biserica, pentru a fi puse in jurul crucii si a fi sfintite. Plantele astfel sfintite se pastreaza apoi in casa, la icoane sau in alte locuri ferite. Ele sunt folosite pentru vindecarea unor boli, dar si la farmecele de dragoste.

Busuiocul sfintit de Ziua Crucii se pune in vasele de apa ale pasarilor. Se crede ca astfel vor fi ferite de boli. Fetele pun busuioc in apa cu care se spala, pentru a nu le cadea parul. Se mai bune busuioc sfintit si la stresinile caselor, pentru a le feri de rele, in special de trasnete. In Bucovina oamenii atarnau in ramurile pomilor fara de rod cruci de busuioc sfintit. Se credea ca astfel vor avea parte de recolta bogata in toamna viitoare.

Te mai poate interesa Canon de rugaciune la Inaltarea Sfintei Cruci!

In lumea satelor inca se mai crede ca,  de Inaltarea Sfintei Cruci, serpii, inainte de a se retrage in ascunzisuri, se strang mai multi la un loc, se incolacesc si produc o piatra nestemata, folositoare pentru vindecarea tuturor bolilor. Tot in aceasta zi, preotul sfinteste via si butoaiele de vin, pentru ca si in viitor gospodarul sa se bucure de o recolta bogata.

Strugurii din ultima tufa de vie nu trebuie culesi astazi.

Ei trebuie pastrati ca ofranda pentru pasarile cerului si de aceea se numesc, in limbaj popular, strugurii lui Dumnezeu.

Monedele sfintite in aceasta zi, pastrate in portofel, alaturi de o cruciulita aduc belsug si spor in munca.

Nu este voie, de Inaltarea Sfintei Cruci, sa se lucreze, pentru a nu atrage primejdiile.

Citeste aici Acatistul Sfintei cruci!

Inaltarea Sfintei Cruci se cinsteste prin post aspru si rugaciune.

In plus, se spune ca cine nu respecta postul va avea probleme de sanatate. Potrivit traditiilor, in aceasta zi nu este indicat sa consumi: prune, pepeni, usturoi, nuci, peste si alte alimente care seamana cu o cruce. Persoanele care au organismul mai puternic pot sa urmeze post negru pe 14 septembrie.

 

Rugaciune puternica

Sa se scoale Dumnezeu si sa se risipeasca vrajmasii Lui, si sa fuga de la fata Lui cei ce-L urasc pe Dansul. Sa piara cum piere fumul, cum se topeste ceara de fata focului, asa sa piara demonii de la fata celor ce-L iubesc pe Dumnezeu si se insemneaza cu semnul Crucii, zicand:
Bucura-te, preacinstita si de viata facatoare Crucea Domnului, care gonesti demonii cu puterea Celui ce S-a rastignit pe tine, a Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorat la iad, si a calcat puterea diavolului, si te-a daruit noua pe tine, cinstita Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrajmasul.

O, preacinstita si de viata facatoare Crucea Domnului, ajuta-mi mie cu Sfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu si cu toti Sfintii, in veci.

Amin!

Surse: Crestinortodox.ro, Doxologia.ro

foto: Pixabay.com

Data articol: 13/09/2023