Gradinita OBLIGATORIE. Invatamantul obligatoriu a fost extins la 16 ani! De cand intra in vigoare legea - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Gradinita OBLIGATORIE. Invatamantul obligatoriu a fost extins la 16 ani! De cand intra in vigoare legea

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Gradinita OBLIGATORIE. Invatamantul obligatoriu a fost extins la 16 ani! De cand intra in vigoare legea
gradinita obligatorie - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - child-1864718_1920

Noua lege prin care se modifica Legea educatiei a fost promulgata marti, 2 aprilie 2019, de catre presedintele Klaus Iohannis.

Invatamantul obligatoriu, prelungit la 16 ani

Potrivit noilor modificari, invatamantul general obligatoriu se va prelungi treptat, pana in 2030, la 16 ani. Astfel, invatamantul secundar superior si grupa mare din invatamantul prescolar devin obligatorii, pana cel tarziu in anul 2020. De asemenea, grupa mijlocie va deveni obligatorie pana in anul 2023, iar grupa mica pana in 2030.

„Invatamantul general obligatoriu cuprinde ultimii 2 ani ai invatamantului prescolar, invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior. Invatamantul liceal si grupa mare din invatamantul prescolar devin obligatorii pana cel mai tarziu in anul 2020, grupa mijlocie pana cel tarziu in anul 2023, iar grupa mica pana in anul 2030”, prevede legea.

 
Pe scurt, legea prevede cresterea duratei invatamantului obligatoriu astfel:
  • pana in 2020 – devin obligatorii grupa mare de la gradinta si clasele a XI-a si a XII-a – 14 ani in total
  • pana in 2023 – grupa mijlocie – 15 ani in total
  • pana in 2030 – grupa mica – 16 ani de invatamant obligatoriu, potrivit edupedu.ro.

Inscriere obligatorie la gradinita, de la 5 ani

Din toamna anului 2020, copiii care au implinit varsta de 5 ani vor fi inscrisi obligatoriu in grupa mare, pentru a putea merge mai departe in clasa pregatitoare. Este foarte posibil ca pana in 2020 aceasta din urma sa poarte titulatura de Clasa I, asa cum arata propunerea Ministerului Educatiei lansata de curand.

Dupa aceleasi principii, in anul 2023, copiii care implinesc 4 ani vor fi inscrisi obligatoriu un grupa mijlocie, iar pana in 2030, copiii care implinesc 3 ani vor fi inscrisi automat in grupa mica.

Aliniere la Uniunea Europeana

In Europa, nu mai putin de 13 tari prevad obligativitatea frecventarii gradinitei, incepand cu varsta de 5 ani. Acestea sunt Bulgaria, Cehia, Grecia, Cipru, Letonia, Malta, Olanda, Austria, Marea Britanie, Elvetia, Macedonia, Serbia, Turcia. Mai mult, in Luxemburg, invatamantul obligatoriu incepe la 4 ani, iar in Ungaria la 3 ani, conform datelor Comisiei Europene.

In majoritatea sistemelor de educatie din Uniunea Europeana, obligativitatea legala de a urma o forma de invatamant incepe la 6 ani, odata cu scoala. Insa realitatea in multe state este ca, de fapt, cei mai multi cetateni isi duc copiii la gradinita de la cele mai mici varste.

In Franta, presedintele Emmanuel Macron a anuntat in martie ca reduce varsta de scolarizare obligatorie de la 6 la 3 ani incepand din toamna anului 2019. Jurnalistii AFP relatau atunci ca aceasta masura este mai mult simbolica, in contextul in care aproape toti copiii frecventeaza deja gradinita la 3 ani. Concret, in anul scolar 2015-2016, 97% dintre copiii de 3 ani mergeau deja la gradinita, potrivit Hotnews.

Imagine de Esi Grünhagen de la Pixabay

Cuvinte cheie:
Data articol: 02/04/2019