Shop
Ultimele 100 de articole

Floarea-de-colt, sarbatorita de Google. Stii ce varsta are floarea-de-colt?

05 martie 2018, , Vizualizări: 320
floarea-de-colt- Leontopodium_alpinum_Szarotka_alpejska_01

Google a ales sa sarbatoreasca astazi Floarea-de-colt printr-un logo special. Motivul: este ziua ei. Stii cati ani se implinesc de cand a fost descoperita Floarea-de-colt? Citeste in continuare si vei afla raspunsul.

FLoarea-de-colt (Leontopodium alpinum ) este o specie rara, protejata, pe care o intalnim pe stancile aproape inaccesibile omlui din Muntii Vrancei, Muntii Bucegi, Muntii Fagarasului, Muntii Maramuresului, Rodna, Obcinele Bucovinei, Masivul Ceahlau, Retezat, Godeanu.

In popor, Floarea-de-colt este numita Floarea reginei sau Floarea doamnei, insa I se mai spune si steluta sau albumita. Aceasta floare este simbol al dragostei,iar pentru a-si declara iubirea, barbatii cutreierau varfurile montane ca le aduca aleselor inimii floarea-de-colt.  Si aveau ceva de umblat, caci planta creste la altitudini de 1300-1500 m. Acum, insa, ar fi bine sa-I trimiti doar o fotografie, caci ruperea ei este considerata fapta penala si se pedepseste ca atare.

Pentru a o cinsti cum se cuvine, in Romania, planta a fost introdusa pe bancnota de 50 de lei.

Floarea-de-colt este formata din flori micute, compuse din petale albe (numite bractee) dispuse in asa fel incat lasa impresia unei flori intregi in forma de steluta. Intreaga planta este acoperita de peri argintii ce o protejeaza de vant, dar care ii ofera si o eleganta deosebita. Perioada de inflorire este iulie-august.

 

 

floarea-de-colt

In afara spatiului romanesc, floarea reginei infrumuseteaza zone din Abruzzi, Alpi, Balcani, Carpati, Pirinei, dar si din Asia Centrala si de Est. Daca in Romania planta ajunge doar pana la inaltimea de maximum 20 de centimetri, ea poate creste in alte tari pana la 50-80de centimetri.

 

Se considera ca floarea-de-colt a fost descoperita in 5 martie 1784, atunci cand a aparut pentru prima data scris cuvantul EDELWEISS (in limba germana) – care este compus din EDEL – nobil – si WEISS – alb.  Imaginea pentru Doodle a fost creata de artista germana Rita Fürstenau, cu prilejul implinirii a 234 de ani de atestare documentara a florii-de-colt.

 

Foto: Wikipedia.com

Cuvinte cheie:

Loading...
Organic India
Disney
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Meniu