Duminica Pastelui. Obiceiuri de Invierea Domnului. Rugaciune puternica de Pasti - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Duminica Pastelui. Obiceiuri de Invierea Domnului. Rugaciune puternica de Pasti

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Duminica Pastelui. Obiceiuri de Invierea Domnului. Rugaciune puternica de Pasti
duminica pastelui - sfatulparinitlor.ro - pixabay_com - pexels-anna-shvets-3943929
Credit foto: Photo by Anna Shvets from Pexels

Duminica Pastelui (prima zi din cele trei prilejuite de Invierea Domnului) este celebrata anul acesta in 5 mai 2024. Invierea Mantuitorului Iisus Hristos din morti este considerata centrul credintei crestin ortodox. Sfintele Pasti sunt precedate de douasprezece saptamani de pregatire: duminicile premergatoare postului, Postul Mare si Saptamana Patimilor. In acest interval credinciosii trebuie sa se roage, sa isi ierte apropiatii, sa tina post si sa se impace cu toate persoanele cu care sunt certati. De asemenea, Sfintele Pasti marcheaza tinerea a mai multor slujbe imbinate intr-una singura.

Pastele crestin dureaza 40 de zile, intre sarbatoarea Invierii Domnului (prima duminica de Pasti) si sarbatoarea Inaltarii Domnului, praznuita de catre biserica la 40 de zile de la Inviere, mereu intr-o joi. Mai mult decat atat, primele 3 zile din cele 40 de zile pascale reprezinta momente de mare sarbatoare.

Te mai poate interesa: Mesaje de Paste. Cele mai frumoase 50 de felicitari si urari de Paste pentru cei dragi

Obiceiuri in Duminica Pastelui din Romania

Exista nenumarate obiceiuri de Pasti, in functie de fiecare zona a tarii.

In Moldova, de exemplu, in dimineata urmatoare Invierii, se pune un ou rosu si unul alb intr-un bol cu apa ce trebuie sa contina monezi, copii trebuie sa si clateasca fata cu apa si sa si atinga obrajii cu oualele pentru a avea un an plin de bogatii. O alta traditie de pe malurile Prutului cere ca oul de Pasti sa fie mancat, iar cojile sa fie aruncate neaparat pe drum.

In Banat, la micul dejun din prima zi de Pasti, se practica traditia tamaierii bucatelor. Apoi, fiecare mesean primeste o lingurita de pasti (vin+paine sfintite). In meniul acestei mese festive se include ciolanul de porc fiert, oua albe si mancaruri traditionale, dupa acestea se continua masa cu friptura de miel.

In Tara Motilor, in noaptea de Pasti se ia toaca de la biserica, se duce in cimitir si este pazita de feciori. Iar daca nu au pazit-o bine, si a fost furata, sunt pedepsiti ca a doua zi sa dea un ospat, adica mancaruri si bauturi din care se infrupta atat „hotii”, cat si „pagubasii”. Daca aceia care au incercat sa fure toaca nu au reusit, atunci ei vor fi cei care vor plati ospatul.

Citeste si: Mesaj de Pasti pentru zodii de la ARHANGHELUL MIHAIL

La Calarasi, la slujba de Inviere, credinciosii aduc in cosul pascal, pentru binecuvantare, oua rosii, cozonoc si cocosi albi. Cocosii sunt crescuti anume pentru implinirea acestei traditii. Ei vestesc miezul noptii: datina din strabuni spune ca, atunci cand cocosii canta, Hristos a inviat! Cel mai norocos este gospodarul al carui cocos canta primul. Este un semn ca, in anul respectiv, in casa lui va fi belsug. Dupa slujba, cocosii sunt daruiti oamenilor saraci

In zona Transilvaniei, se “stropesc” fetele. Potrivit traditiei – preluate de la maghiari – baietii merg in familiile in care exista fete, pentru a le stropi cu parfum, ca sa nu “se vestejeasca”. „Stropitul” este pastrat si azi si reprezinta un bun prilej pentru o reintalnire cu prietenii, si, in fond, de distractie.

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie:
Data articol: 04/05/2024