Daune morale pentru comentariile jignitoare de pe Facebook. Poate fi trasă la răspundere persoana care comentează pe pagina mea de Facebook (sau chiar pe pagina proprie) aducându-mi injurii sau comentarii jignitoare? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Daune morale pentru comentariile jignitoare de pe Facebook. Poate fi trasă la răspundere persoana care comentează pe pagina mea de Facebook (sau chiar pe pagina proprie) aducându-mi injurii sau comentarii jignitoare?

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Daune morale pentru comentariile jignitoare de pe Facebook. Poate fi trasă la răspundere persoana care comentează pe pagina mea de Facebook (sau chiar pe pagina proprie) aducându-mi injurii sau comentarii jignitoare?
Daune morale pentru comentariile jignitoare- sfatulparintilor.ro - gavel-g45d12435b_1920

O întrebare des întâlnită este aceea dacă „𝗼 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗮𝗻𝗮̆ 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗰𝗼𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗮𝘇𝗮̆ 𝗽𝗲 𝗽𝗮𝗴𝗶𝗻𝗮 𝗺𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝗳𝗮𝗰𝗲𝗯𝗼𝗼𝗸 𝘀𝗮𝘂 𝗽𝗼𝘀𝘁𝗲𝗮𝘇𝗮̆ 𝗽𝗲 𝗽𝗮𝗴𝗶𝗻𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗽𝗿𝗶𝗲, 𝗮𝗱𝘂𝗰𝗮̂𝗻𝗱 𝗶𝗻𝗷𝘂𝗿𝗶𝗶 𝘀𝗮𝘂 𝗰𝗼𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝗶𝗶 𝗷𝗶𝗴𝗻𝗶𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲, 𝗽𝗼𝗮𝘁𝗲 𝗳𝗶 𝘁𝗿𝗮𝘀𝗮̆ 𝗹𝗮 𝗿𝗮̆𝘀𝗽𝘂𝗻𝗱𝗲𝗿𝗲?”
Răspunsul este da! Indiferent unde (pe Facebook, în ziar, la tv, etc) se întâmplă fapta ilicită (pentru că asta reprezintă – o încălcare a regulilor de drept), aceasta poate fi trasă la răspundere, sens în care îi putem solicita să înceteze respectiva acțiune/să șteargă postările/să se abțină pe viitor de la asemenea acțiuni + despăgubiri, în cazul în care ne-a cauzat vreun prejudiciu.

Prin cererea de chemare în judecată, reclamanta a solicitat obligarea pârâtului la plata sumei de 10.000 lei cu titlul de daune morale, interzicerea de a formula postări cu privire la reclamantă și de a le distribui în mediul public sau privat.

Aceasta a arătat că pârâtul este fostul ei soț, iar între părți au fost mai multe litigii referitoare la situația copiilor minori, iar în acest context, pârâtul a postat pe facebook comentarii injurioase și tendențioase la adresa sa.

Pârâtul nu a negat comiterea faptelor solicitând, în principal, respingerea cererii, iar în subsidiar, reducerea cuantumului daunelor la suma de 1000 lei.

Instanța a reținut că Facebook este un spațiu public, iar libertatea de exprimare nu este una absolută, ci are anumite limitări, mai ales când este vorba despre viață privată și familie.

Întrucât nu se critică  instituții sau politici publice de interes general, ci elemente pur private, precum relațiile de familie, dintre foști soți, libertatea de expresie este permisă până la punctul în care se încalcă drepturile persoanelor implicate, iar în concret, este evident că scopul pârâtului a fost acela de aduce jigniri reclamantei.

Citeste continuarea aici.

Articolul a fost scris de catre avocat Paula-Alina Lupu, iar distribuirea este permisa cu indicarea autorului si a sursei.©

Avocat Paula Alina Lupu

Tel: 0755.795.608
Mail: avocatpaulalupu@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/avocatpaulalupu

Image by 3D Animation Production Company from Pixabay

Data articol: 18/05/2022